Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Εννέα Κουβανοί μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στις ΗΠΑ


Εννέα Κουβανοί μετανάστες πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθεια τους να φτάσουν στις ακτές της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Οι 18 επιζήσαντες ανέφεραν στις αρχές ότι «εννέα άτομα πνίγηκαν στην θάλασσα», στη διάρκεια του ταξιδιού τους που ξεκίνησε από τις ακτές της Κούβας πριν από 22 μέρες.

Οι μετανάστες αρχικά διασώθηκαν από ένα κρουαζιερόπλοιο κοντά στην νήσο Μάρκο στη Φλόριντα και θα παραμείνουν στο πλοίο έως ότου επιβιβαστούν σε άλλο πλοίο για να προωθηθούν πίσω στο νησί Κοζουμέλ του Μεξικού.

«Η μεταναστευτική πολιτική δεν έχει αλλάξει και καλούμε τους ανθρώπους να μην επιχειρούν ταξίδια δια θαλάσσης με μη αξιόπλοα σκάφη», δήλωσε ο αρχηγός της ακτοφυλακής Μαρκ Γκόρντον.

Τον Ιανουάριο η αμερικανική ακτοφυλακή κατέγραψε σταθερή αύξηση στον αριθμό των Κουβανών που επιχειρούν να φτάσουν δια θαλάσσης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, στο πλαίσιο της ειδικής μεταναστευτικής πολιτικής που δίνει στους μετανάστες από την Κούβα προτιμησιακή μεταχείριση, όσοι εισέρχονται μέσω ξηράς στις ΗΠΑ επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα και να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής.

Πολλοί Κουβανοί μετανάστες όμως φοβούνται ότι η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας θα έχει ως αποτέλεσμα την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και τον τερματισμό του ειδικού καθεστώτος μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: