Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Τρύπα στα έσοδα από το «ναυάγιο» ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ

Το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ αφήνει πίσω του μία «τρύπα» 188 εκατ. ευρώ στα προϋπολογισμένα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πρόσθετες δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης


Το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ αφήνει πίσω του, εκτός της πληγωμένης αξιοπιστίας της χώρας σε μια συγκυρία όπου η προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθίσταται αδήριτη ανάγκη για την οικονομική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, μία «τρύπα» 188 εκατ. ευρώ στα προϋπολογισμένα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πρόσθετες δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού η μεταβίβαση στη Socar έχει τεθεί από τους πιστωτές ως προαπαιτούμενο.

Παράπλευρη απώλεια αποτελούν τα διαφυγόντα έσοδα ύψους 212 εκατομμυρίων ευρώ που ανέμεναν να βάλουν στα ταμεία τους τα ΕΛΠΕ από τον Ιούνιο του 2013 οπότε υπεγράφη η συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar για τη διάθεση ποσοστού 35% που κατέχουν στην εταιρεία. Την επομένη του ναυαγίου, σε πολιτικό επίπεδο, κυριαρχεί η κόντρα μεταξύ προηγούμενης και νυν κυβέρνησης περί ευθυνών, παράλληλα με μια ενδοκυβερνητική κόντρα, χαμηλών προς το παρόν τόνων, για τον χειρισμό νομικών ζητημάτων που άπτονται εκκρεμοτήτων από την υπογεγραμμένη σύμβαση μετόχων του 2013, με αιχμή την εγγυητική επιστολή ύψους 40 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει η Socar έναντι του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ και το κατά πόσον θα πρέπει να καταπέσει ή όχι.

Γεωπολιτικές επιπτώσεις
Δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί και το αρνητικό αποτύπωμα στις σχέσεις Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν αλλά και το αρνητικό σήμα προς τους γεωπολιτικούς συμμάχους της χώρας, αφού η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και η συμφωνία με τη Socar συνδέθηκαν από την πρώτη στιγμή με την ευρύτερη συμμαχία υπέρ του αγωγού Tap προς ενίσχυση του στρατηγικού στόχου της Ευρώπης για περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Το οριστικό ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ ανακοινώθηκε στις 30 Νοεμβρίου από το υπουργείο Ενέργειας και αποδόθηκε εν ολίγοις στο γεγονός ότι οι επενδυτές (Socar και Snam) πρόβαλλαν αιτήματα που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, «...η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό», τόνιζε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου. Η κατάληξη αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας αντίστροφης μέτρησης που είχε ξεκινήσει για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τον Ιούλιο του 2016 με την περίφημη κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας Σκουρλέτη, η οποία περιόρισε τα μελλοντικά έσοδα του ΔΕΣΦΑ για επενδύσεις παρελθόντων ετών, περιορίζοντας αντίστοιχα και τις αποδόσεις για τους νέους μετόχους της εταιρείας.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/332748/trupa-sta-esoda-apo-to-nauagio-idiotikopoiisis-tou-desfa/#ixzz4Rt773OLn
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: