Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Μέσα βρίζουν τον Σόυμπλε, έξω απολογούνται και υπογράφουν πλήρη υποταγή στο μνημόνιο - Αυτή είναι η Ελλάδα του 21ου αιώνα 

Η αποκλειστικότητα του «Βήματος» - Η επιστολή Τσακαλώτου προς τον Ντάισελμπλουμ

Πλήρης δέσμευση στις υποχρεώσεις του Μνημονίου - Δήλωση του υπουργού Οικονομικών
Πλήρη υποταγή στο Μνημόνιο, στους στόχους και τα μέτρα που περιλαμβάνει, δηλώνουν Αλέξης Τρίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος στην απολογητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους Γερούμ Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ για τον κατευνασμό των πιστωτών στη μονομερή απόφαση του Πρωθυπουργού να χορηγήσει από το πρωτογενές πλεόνασμα 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους. 
«Ελπίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις καθησυχάζουν το Eurogroup για την πλήρη δέσμευσή μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Μνημονίου, τόσο όσον αφορά την ουσία όσο και τη συνεργασία με τους εταίρους μας», καταλήγει η «επιστολή Τσακαλώτου» που παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα «Το Βήμα» την οποία έδωσε στη συνέχεια στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. 
Τι και αν ο κ. Τσίπρας, πριν από δύο εβδομάδας, στο διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωνε τη διανομή 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 χαμηλοσυνταξιούχους έλεγε «έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μία παλιότερή δέσμευσή μας για παροχή 13ης σύνταξης», στην «επιστολή Τσακαλώτου» παρακαλάει τους δανειστές να κατανοήσουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και πως η παροχή ήταν εφάπαξ.

 
«Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό μέτρο, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εγώ ο ίδιος έχουμε καταστήσει σαφές στο κοινό, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, ότι πρόκειται για μια εφάπαξ πληρωμή που δεν προορίζεται να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της πρόσφατης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος», αναφέρεται ο κ. Τσακαλώτος.

Στην επιστολή αναγνωρίζεται ότι ανάλογα μέτρα «πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους Θεσμούς και να είναι ευθυγραμμισμένα με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου».

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει τη δέσμευσή της τόσο στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%, 1,75% και 3,5% το 2016, 2017 και 2018 αντιστοίχως όσο και στη χρήση του «κόφτη» στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Ειδικότερα για το 2016 δεσμεύεται ότι αν ύστερα από τον έλεγχο της Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφωθεί κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ, τότε θα προσχωρήσει σε περικοπές συντάξεων και όχι σειράς δαπανών που ορίζει ο κόφτης. 

Συγκεκριμένα, αφού επαναβεβαιώνεται η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τον κόφτη αναφέρεται ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αναλάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των δαπανών για συντάξεις, για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της έκβασης και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016», σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος.

Στην «επιστολή Τσακαλώτου» αναγνωρίζεται ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συζητούν και να συμφωνούν με τους Θεσμούς τη χρήση της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των φόρων καθώς επίσης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Για τη μη εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά ξεκαθαρίζει ότι περιορίζεται μόνο για το 2017.

«Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα των Eurogroup της 25ης Μαΐου και της 5ης Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου» τονίζεται στην «επιστολή Τσκαλώτου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: