Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ακολουθώντας τη γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αποφάσισε να «παγώσει» προσωρινά την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, ως αποτέλεσμα των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανακοίνωσε επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που «σηκώνουν» το βάρος του προσφυγικού.
"Παγώνουν" τα μέτρα για το χρέος
14 Δεκεμβρίου 2016,
«Παγώνει» προς το παρόν η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρις ότου διαπιστωθεί από τους θεσμούς κατά πόσο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ΦΠΑ και συντάξεις είναι συμβατές με τους στόχους του προγράμματος


Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, την είδηση ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου μέσω email, στο οποίο αναφέρεται ότι μετά τις πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να διαθέσει μέρος από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού για το 2016 σε συντάξεις και μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, η διοίκηση του ESM αποφάσισε να θέσει προσωρινά τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε αναστολή.


Επισημαίνεται ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που εγκρίθηκαν από το Eurogroup, απαιτούνται επίσημες αποφάσεις από τον ESM και τον EFSF.

Τα δύο ταμεία θέλουν στην παρούσα φάση να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των κυβερνητικών αποφάσεων στους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προκειμένου εν συνεχεία να αποφασίσουν για το κατά πόσο θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειας από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. «Περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσει» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: