Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

22/12/16


ΟΗΕ: Η Αλβανία να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες 6000 ατόμων που "εξαφανίστηκαν" κατά το κομμουνιστικό καθεστώς

Η κ. Houria Es-Slami υπήρξε η επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις καταναγκαστικές ή ακούσιες εξαφανίσεις, η οποία (Ομάδα Εργασίας) τερμάτισε μια εβδομαδιαία επίσκεψη στη χώρα την Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα Τίρανα, την Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016, ανέφερε ότι η Αλβανία πρέπει να “γυρίσει την οδυνηρή σελίδα του παρελθόντος”.
Όλα τα θύματα των αναγκαστικών εξαφανίσεων και οι συγγενείς τους έχουν το δικαίωμα στην πλήρη αποκατάσταση, η οποία περιλαμβάνει αποζημίωση, ικανοποίηση, επανένταξη και εγγυήσεις μη επανάληψης”, όπως αναφέρει μια προκαταρκτική έκθεση.
Οι εξαφανίσεις οι οποίες έγιναν από το κομμουνιστικό καθεστώς, σημειώθηκαν από το 1944, όταν ήρθε στην εξουσία, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι την πτώση του το 1990, μετά από φοιτητικές διαμαρτυρίες.
Κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, περίπου 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 34.000 φυλακίστηκαν και περισσότεροι από 50.000 στάλθηκαν σε απομονωμένα στρατόπεδα εγκλεισμού.
Ουδεμία περίπτωση αναγκαστικής εξαφάνισης, η οποία διαπράχθηκε κατά την διάρκεια εκείνων των ετών, έχει φτάσει ποτέ στα Αλβανικά δικαστήρια”, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ. Αυτό συνέβη λόγω της έλλειψης πρωτοβουλίας από εισαγγελείς, της άγνοιας των συγγενών για το πώς να προσφύγουν δικαστικά, καθώς και για λόγους δυσπιστίας προς τους νομικούς θεσμούς, ανέφερε η έκθεση.
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η Αλβανία, η οποία επικύρωσε μια διεθνή σύμβαση για αναγκαστικές εξαφανίσεις το 2007, θα πρέπει “να λάβει μια πιο περιεκτική προσέγγιση”, ώστε να δώσει στα θύματα και τις οικογένειές τους το δικαίωμα της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της επανόρθωσης και της μνήμης.
Για τη συνέχεια  Ηimara

Δεν υπάρχουν σχόλια: