Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

31/12/16


Σκανδαλάρα - Η Γεροβασίλη εκλέχτηκε παράνομα βουλευτής - Θα την ταράξει στη νομιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Κράτος - κωμωδία - Βασική υπουργός, για τρία χρόνια ήταν παράνομα βουλευτής!
Με θράσος η ίδια προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη!!!
Παραίτηση της Ο. Γεροβασίλη από το βουλευτικό αξίωμα ζητεί το Ποτάμι και η ΝΔ
Παραίτηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης από το βουλευτικό αξίωμα ζητεί το Ποτάμι κατηγορώντας την ότι παραβίασε συνταγματικές διατάξεις που αφορούν τα καθήκοντα του βουλευτή.
 «Tο Σύνταγμα στο άρθρο 57 είναι απολύτως σαφές: Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του.



Προσθέτει ότι το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια ότι οι Βουλευτές οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. «Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή», είναι η σαφής συνταγματική διάταξη.
Το Ποτάμι κατηγορεί την κ. Γεροβασίλη παραβίασε όλες αυτές τις συνταγματικές διατάξεις και πρέπει έστω και τώρα - που η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την αντισυνταγματική της συμπεριφορά - να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί από βουλευτής. Αν δεν το πράξει οφείλει ο πρωθυπουργός να την αποπέμψει και παράλληλα να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.
«Οι τελευταίες αποκαλύψεις μαρτυρούν, για άλλη μια φορά, τον πλημμελή έλεγχο του Πόθεν Έσχες αφού η παραβίαση του συντάγματος δεν διαπιστώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά από δημοσιογράφους» αναφέρει.
Παραίτηση της Ο. Γεροβασίλη με αφορμή δημοσίευμα ζητεί η Ν.Δ.
Στη Δικαιοσύνη για το δημοσίευμα θα προσφύγει η Υπουργός
Την παραίτηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη ζητεί η Νέα Δημοκρατία με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «την τριετία 2012 - 2015, όπως η ίδια παραδέχεται, ήταν ταυτοχρόνως βουλευτής και μέτοχος της εταιρείας “Κ. ΑΛΕΞΙΟΥ - Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο.Ε.” που είχε πελάτη το δημόσιο». Για το δημοσίευμα η κ. Γεροβασίλη έχει προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Όπως αναφέρει η Ν.Δ. «η κ. Γεροβασίλη γνώρζει ότι η ιδιότητα του μετόχου σε εταιρία η οποία έχει συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί ασυμβίβαστο με την βουλευτική ιδιότητα όπως προβλέπει με σαφή τρόπο το Σύνταγμα. Επομένως είναι βαρύτα εκτεθειμένη». 
Την καλεί «να αναζητήσει κάποια ίχνη ευθιξίας, να ζητήσει μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό και να παραιτηθεί από την βουλευτική ιδιότητα».
«Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να το κάνει γιατί είναι απολύτως εθισμένη στο ψέμα και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού που ήταν η αποστολή που υπηρέτησε ως Κυβερνητική Εκπρόσωπος όλο αυτό το διάστημα. Δεν πρέπει, όμως, να ελπίζει ότι αυτή η προκλητική και αντισυνταγματική συμπεριφορά θα περάσει χωρίς επιπτώσεις» αναφέρει η Ν.Δ.
Είχε προηγηθεί απάντηση της κ. Γεροβασίλη στο δημοσίευμα τονίζοντας ότι πρόκειται για «λασπολογίες και ψέματα», και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη. 
Μεταξύ άλλων η υπουργός υποστηρίζει ότι:
«Η Ιατρική δεν είναι εργολαβία. Κανένα ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης της ιατρικής, ατομικά ή ως μέλος εταιρείας, δεν υπάρχει. Οι υποτιθέμενες "συναλλαγές" με το Δημόσιο, δηλαδή οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αφορούν παροχή υπηρεσίας -εφόσον ζητηθεί- προς τους ασφαλισμένους πολίτες και όχι προς το Δημόσιο. Σε αυτές έχουν πρόσβαση ελεύθερα, απεριόριστα και με προκαθορισμένες ίσες αμοιβές όλοι οι ιατροί της χώρας. Κανένα ειδικό προνόμιο, καμία ευνοϊκή μεταχείριση δεν προκύπτει για τους βουλευτές που παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, όπως όλως ανακριβώς και παραπλανητικώς επικαλείται το δημοσίευμα. Τέλος, μετά την υπουργοποίησή μου, καθώς για τους υπουργούς δεν ισχύουν τα προαναφερθέντα, αλλά, όντως, υπάρχει ασυμβίβαστο, δεν ασκώ πλέον την Ιατρική, ούτε είμαι μέτοχος στην εν λόγω ιατρική εταιρεία», κάτι που προκύπτει (αυτό το τελευταίο) και από το επίμαχο δημοσίευμα, αφού γίνεται αναφορά στην παραίτησή της από το ακτινοδιαγνωστικό κέντρο το 2015».

Το σχόλιο του «Πρώτου Θέματος» 
Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αντιπαρέρχεται τους χαρακτηρισμούς της κυρίας Γεροβασίλη, αλλά ως προς την ουσία του ζητήματος επισημαίνει τα εξής:
Κορυφαίοι συνταγματολόγοι υπογραμμίζουν ότι το άρθρο 57 του Συντάγματος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις ασυμβίβαστες ιδιότητες του βουλευτή.

Όπως αναφέρει  στο πρώτο εδάφιο
«Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα»
Είναι σαφές ότι η εταιρεία της κυρίας Γεροβασίλη, παρείχε υπηρεσίες προς το δημόσιο. Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες τι εννοεί «δημόσιο» ο συνταγματικός νομοθέτης, το περιγράφει αναλυτικά στο εδάφιο 3 του άρθρου 57 αναφέροντας:
«Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής με το Δημόσιο εξομοιώνονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλες επιχειρήσεις τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος».
Είναι σαφές ότι κατά το Σύνταγμα, δημόσιο είναι και ο ΕΟΠΥΥ, και η περιφερειακή υγειονομική υπηρεσία του νομού Άρτας, στις οποίες η εταιρεία «ΑΛΕΞΙΟΥ-ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ» παρείχε υπηρεσίες κατά το επίμαχο διάστημα 2012-2015, καθώς υπάρχουν υπογεγραμμένες και σχετικές συμβάσεις.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις επιπτώσεις που έχουν οι βουλευτές που δεν παραιτούνται εγκαίρως από τέτοιες ασυμβίβαστες ιδιότητες, το άρθρο 57 του Συντάγματος είναι επίσης σαφές καθώς ορίζει:
«Η παράβαση των διατάξεων αυτής της παραγράφου συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων, όπως νόμος ορίζει. 

Βουλευτές που υπάγονται στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή». 
Ναυτεμπορική, Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: