Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ

Το βέτο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι και η ανακοίνωση της Ν.Δ. για Μουζάλα
http://www.dimokratianews.gr/content/60245/hiliades-hronia
O αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης τη «γλίτωσε», όταν αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» σε εφημερίδα της Σλοβακίας και όχι σε τηλεοπτικό κανάλι. Ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, όχι, γιατί έκανε τη δήλωση σε μικρόφωνο και υπήρχε φυσικός ήχος του «εγκλήματος». Ομως, κακά τα ψέματα: Υπάρχει κάτι που να μας εκπλήσσει στην όλη εξέλιξη; Ηταν ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εθνικών ευαισθησιών; Βουλευτές του από τη Μακεδονία (Γαϊτάνη) δεν είχαν κάνει ακριβώς το ίδιο από το βήμα της Βουλής; Στελέχη του από τη Θεσσαλονίκη (Θεοδωρίδης) δεν αποκαλούσαν τα Ιμια «Καρντάκ»; Υπουργοί του δεν έστειλαν αρχαιολόγους για να απαξιώσουν τα ευρήματα της Περιστέρη στην Αμφίπολη;


Το κόμμα αυτό εξελέγη και βρίσκεται σε καθημερινή συνεννόηση με τους συμμάχους με μια συγκεκριμένη αποστολή: να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής μας και να διευκολύνει τον συμμαχικό σχεδιασμό στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου - είτε με το κλείσιμο του «ονοματολογικού» (έτσι δεν το αποκαλεί ο Αλέξης;) και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είτε με το «σκριν» στο Κυπριακό είτε με την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών (γκρίζες ζώνες) σε διεθνές δικαστήριο. Δεν εντυπωσιάζομαι, λοιπόν, από τις δηλώσεις Μουζάλα. Για να έχεις στο μυαλό σου την εθνική θέση όταν μιλάς, πρέπει να τρέχουν χιλιάδες, εκατομμύρια χρόνια Ελληνισμού μέσα σου. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι το «στημένο». Η Ν.Δ. δεν ζήτησε την παραίτηση Μουζάλα. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε σε επίπεδο γραφείου Τύπου αναφέρει ότι ζητά «να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του». Αλλο «ζητώ», άλλο «να σκεφτεί». Η κυβέρνηση, πάλι, απάντησε ως ανεξάρτητος τρίτος. Αντιγράφω από το υπηρεσιακού ύφους non paper του Μαξίμου: «Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στη γειτονική χώρα χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία ΠΓΔΜ». Προσέξτε την ορολογία! «Το ελληνικό κράτος», όχι «η ελληνική κυβέρνηση».
Στην πραγματικότητα, τα δύο κόμματα κάνουν διαγωνισμό επίδοσης διαπιστευτηρίων. Βεβαίως, δεν λέω... εδώ που φθάσαμε, μόνο με συμβιβασμό λύνεται το θέμα: σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Οχι με παράδοση τίτλων ιστορικής κληρονομιάς, όμως. Οχι με διπλή ονομασία. Το βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι μπήκε για τους αγέννητους και τους νεκρούς. Μπήκε γιατί έτρεχαν εκατομμύρια χρόνια μέσα του. Αλήθεια, θα σταματήσουν να «τρέχουν χρόνια» επί πρωθυπουργίας κάποιου, που φέρει το -συναφές με του Αλεξάνδρου- όνομα «Αλέξης»
Μανώλης Κοττάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: