Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

“Tσίπρας-δανειστές έδωσαν τα χέρια το 2014”

Σε νέες καταγγελίες-φωτιά προχώρησε χθες η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπεγράφη το νέο μνημόνιο, το επίμαχο δημοψήφισμα αλλά και τον ρόλο του πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.
Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε προχωρήσει σε κάποιου είδους συμφωνία με τους δανειστές πριν από τις εκλογές η πρώην πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Δεν το υποθέτω ως θεωρία. Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι ο κ. Τσίπρας, ενδεχομένως και πριν τις εκλογές είχε συμφωνήσει με τους δανειστές».

Σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως ο πρωθυπουργός το χρησιμοποίησε «προκειμένου να δείξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει τα πάντα ενώ είχε ήδη πουλήσει την πατρίδα». Περιγράφοντας την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το κλίμα που επικρατούσε στο Μαξίμου, είπε: «Yπήρχε μία κατηφής ομήγυρη γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων. Μία περίεργη σύνθεση, ήταν εκεί και ο κ. Φλαμπουράρης που δεν είχε λόγο να είναι, και ο κ. Παπαδημούλης που δεν είχε λόγο να είναι. Εν συνεχεία αναδείχθηκαν οι λόγοι της παρουσίας του καθενός».

Επιπλέον η κα. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ήδη γνώριζε από τον Μάιο του 2015 για την επιβολή των capital controls. Ανέφερα ακόμη πως ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνάντησή τους παρουσία του πρωθυπουργού, της είχε παρουσιάσει το «Plan B» με την υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος (IOU). 

Για την έντονη συζήτηση που υπήρξε στην κοινοβουλευτική ομάδα για την αποδοχή της πρότασης των δανειστών η κυρία Κωσνταντοπούλου άσκησε κριτική στον πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάννη Βαρουφάκη αλλά και για Στον κ. Δραγασάκη σημειώνοντας: «Για πρώτη φορά άκουσα τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βαρουφάκη, να λέει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στο οποίο εγώ αναφέρθηκα και είπα μας πώς θα επιστρέψετε 11,5 δις. ευρώ όταν έχουμε δεσμευθεί ότι από αυτά τα 11,5 δις τα 3 θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μου απάντησε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι παντελώς στερούμενο ερείσματος και δε θα έπρεπε ποτέ να έχει εκπονηθεί και όταν ζήτησα εξηγήσεις για αυτό από τον υπεύθυνο του προγράμματος τον κ. Δραγασάκη, ο κος Δραγασάκης εξήλθε της αιθούσης και δεν επανήλθε ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: