Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Ο πρώτος Μητροπολίτης Σμύρνης μετά το 1922!

Σε μία ιστορικής σημασίας απόφαση προχώρησε χθες η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εξέλεξε τον αρχιγραμματέα της, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Σαμαρά (φωτό), Μητροπολίτη Σμύρνης. Πρόκειται για την πρώτη εκλογή μητροπολίτη Σμύρνης, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς γεννήθηκε στα Άνω Λεχώνια Βόλου το 1972. Αποφοίτησε από το Πρότυπο Κλασικό Λύκειο Βόλου το 1990 και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1996 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Βέροια, και διηκόνησε για εφτά χρόνια στην Μητρόπολη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το 2011 εξελέγη αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παράλληλα χτες, η ιερά Σύνοδος του Οικονομικού Πατριαρχείου εξέλεξε και πάλι ομόφωνα και με εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, νέο επίσκοπο Ερυθρών, τον ιερατικό προϊστάμενο της ορθοδόξου κοινότητας Σμύρνης, αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή. Οι ενθρονίσεις του νέου μητροπολίτη Σμύρνης και του επισκόπου Ερυθρών θα γίνουν μετά τις 10 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: