Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Πρώτη απευθείας πτήση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα μετά από 55 χρόνια

Νέο ιστορικό βήμα στην αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο ψυχροπολεμικούς εχθρούς.

Η πρώτη εμπορική πτήση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κούβα μετά από περισσότερο από μισό αιώνα «πάγου» θα λάβει χώρα σήμερα Τετάρτη, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική αναθέρμανση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στους δύο ψυχροπολεμικούς εχθρούς.

Η πτήση, της εταιρείας JetBlue, θα απογειωθεί από το Φορτ Λόντερτνεϊλ της Φλόριντας και θα προσγειωθεί στην πόλη Σάντα Κλάρα, στην κεντρική Κούβα, όπου βρίσκεται ο τάφος του επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.

Με βάση την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν έως και 110 πτήσεις ανά ημέρα ανάμεσα στις δύο χώρες, με απευθείας πτήσεις από πόλεις όπως το Σικάγο, η Φιλαδέλφεια και η Μινεάπολη.

Ουάσιγκτον και Αβάνα αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2015, μετά από πολύμηνες προσπάθειες που περιελάμβαναν ιστορική πρώτη επίσημη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο.

Λόγω του συνεχιζόμενου αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα, οι αμερικανοί πολίτες δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα να επισκεφτούν το νησί ως τουρίστες. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον επιτρέπει πλέον τη μετάβαση στην Κούβα για 12 διαφορετικούς λόγους ταξιδιού, όπως για πολιτισμικές ή εκπαιδευτικές επαφές.

Οι απευθείας εμπορικές πτήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα υπολογίζεται ότι διακόπηκαν πριν σχεδόν 55 χρόνια, κατά τη διάρκεια της Πυραυλικής Κρίσης της Κούβας, το 1962.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/323516/proti-apeutheias-ptisi-anamesa-se-ipa-kai-kouva-meta-apo-55-hronia/#ixzz4ItYwWTy4
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/323516/proti-apeutheias-ptisi-anamesa-se-ipa-kai-kouva-meta-apo-55-hronia/#ixzz4ItYdOQoH
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: