Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Τόσκας: Έχω καλέσει τις συλλογικότητες από τα Εξάρχεια να συζητήσουμε για να υπάρξει ανεμπόδιστη

και ελεύθερη έκφραση των ιδεών, όχι όσους έχουν σχέση με ναρκωτικά βέβαια» ανακοίνωσε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Τόσκας στον απόηχο και της δήλωσης του Γιώργου Κυρίτση στον σταθμό μας ότι για τις μακροχρόνιες καταλήψεις μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή «με συμφωνία κυρίων», κράτους – καταληψιών. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη πήρε αποστάσεις από τις αναφορές του Παύλου Πολάκη κατά αστυνομικών, τονίζοντας μεν ότι πολιτική επιδίωξη και αγωνία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας είναι η μείωση του κόστους της υγείας και η αντιμετώπιση μιας σαθρής κατάστασης, προσθέτοντας δε ότι «η αστυνομία δεν αποδίδει δικαιοσύνη, εκτελεί τις εντολές της Δικαιοσύνης». «Δεν υπήρξε υπερβάλλων ζήλος των αστυνομικών (οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις της διοίκησης του Νοσοκομείου Τρικάλων για παραβίαση δικαστικής απόφασης) εκτελέστηκαν οι εντολές της Δικαιοσύνης» διευκρίνισε. 

Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχθηκε από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση κτηρίων στη Θεσσαλονίκη από την ΕΛΑΣ, ο κ. Τόσκας ανέφερε με σημασία ότι «το κόμμα μπορεί να κάνει την κριτική, δεν είμαι υπεράνω κριτικής, ούτε παίρνω αέρα από την υποστήριξη από κάποιους κύκλους» δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Γνωστοποίησε επίσης πως σε τρεις περιπτώσεις στα Εξάρχεια έγιναν εκκενώσεις κτηρίων μετά από απαίτηση των ιδιοκτητών. «Προσπαθούμε τα νέα αυτά παιδιά να μην κλείνονται και να συζητούν τους προβληματισμούς τους στους τοίχους ενός σπιτιού, αλλά να εκφραστούν στους δρόμους με ανοιχτό κίνημα διεκδικήσεων και όχι απομονωτισμό» ανέφερε για τις καταλήψεις, ενώ για την κατάληψη του ΑΠΘ δήλωσε ότι μια επέμβαση θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος. «Το κόστος στη Θεσσαλονίκη ήταν 3.000 ευρώ, στο Πανεπιστήμιο ίσως κάτι παραπάνω» είπε. 

«Ο πολίτης θέλει ασφαλές περιβάλλον χωρίς να κινδυνεύει και να κάνει τη δουλειά του, να διασκεδάζει, χωρίς πρόβλημα... Δεν θέλει σκληρή καταστολή στις διεκδικήσεις και τη διαμαρτυρία του, θέλει να προχωράει με την ησυχία του, σου λέει ‘‘έχω τα προβλήματα που έχω, μην προσθέτεις άλλα, προστάτεψε με’’»δήλωσε ακόμη ο υπουργός. 

«Προσπαθούμε με μέτρο, με σύνεση, βλέποντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά να ενεργήσουμε. Ανεχόμαστε την άλλη άποψη αρκεί να μην υπερβαίνει κόκκινες γραμμές, να μην γίνονται αυθαιρεσίες και υπερβολές... Έχουμε πετύχει περιβάλλον ασφάλειας χωρίς κατασταλτικά μέτρα όπως δακρυγόνα, που δεν μείωσαν, αύξησαν τα προβλήματα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, «στα Εξάρχεια υπήρχε κουκούλωμα, μια περιοχή είχε γίνει μαύρη τρύπα, είχε εγκαταλειφθεί, και μόλις έγινε η χειρουργική επέμβαση κατά της αλβανικής μαφίας των ναρκωτικών κάποιοι είπαν να μιλήσουν για τα ναρκωτικά, να δούμε τα πραγματικά προβλήματα ασφάλειας...» «Μεγάλη η υποκρισία της αντιπολίτευσης, τέτοια επιχείρηση είχε να γίνει να 30 χρόνια μού λένε οι αστυνομικοί» επισήμανε. 

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο θέμα των καταλήψεων είπε στον ΣΚΑΪ πως η φθορά στο δημόσιο χώρο είναι μια βαθιά αντιλαϊκή πράξη και ως εκ τούτου διαφωνεί με την κατάληψη No Border στο ΑΠΘ αλλά ξεκαθάρισε πως υπάρχουν και ανθρωπιστικές δημιουργικές καταλήψεις, όπως αυτή στην αγορά της Κυψέλης ή στο θέατρο Εμπρός, που δεν είναι το ίδιο. «Οι καταλήψεις είναι ένα πολύπλευρο φαινόμενο» πρόσθεσε. 


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/321862/toskas-eho-kalesei-tis-sullogikotites-apo-ta-exarheia-na-suzitisoume/#ixzz4GNeakUhz
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: