Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Οι νεοσταλινιστές, η ακροαριστερή αθλιότητα και κομμουνιστικλη προπαγάνδα.


Αφιέρωμα «100 Χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση και Κινηματογράφος, Επιστροφή στο Μέλλον»

Έχουν περάσει 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Μια επανάσταση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και σημάδεψε τις πιο σημαντικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο. Μετά από το 1917 τα πράγματα στην παγκόσμια ιστορία δεν ήταν πια τα ίδια. Τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά και καλλιτεχνικά.

Νέες καλλιτεχνικές τάσεις εμφανίζονταν με νεανική ορμή, διακηρύσσοντας τις αισθητικές τους αρχές με μαχητικά μανιφέστα, σφοδρές πολεμικές και συχνά αλληλοαντικρουόμενες απόψεις. Όμως ο κοινός παρονομαστής βρίσκεται στην έμπρακτη διεκδίκηση της απελευθέρωσης της καλλιτεχνικής μορφής από τη συμβατική αναπαράσταση της πραγματικότητας. Της επιβολής μέσα από την τέχνη μιας διαφορετικής πραγματικότητας, της καθιέρωσης ενός διαφορετικού ρόλου της τέχνης στην κοινωνία. Και αυτή η τέχνη ακόμα και σήμερα μας εκπλήσσει με τις δημιουργίες τους.

Στους ιστορικούς κινηματογράφους τέχνης Αλκυονίς και Studio έχουν προβληθεί σχεδόν το σύνολο των Σοβιετικών ταινιών που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και έχουν διοργανωθεί πολλά φεστιβάλ και αφιερώματα.

Οι έλληνες σινεφίλ γνώρισαν αγάπησαν τον Σοβιετικό Κινηματογράφο μέσα από αυτές τις προβολές.

Η NEW STAR από το 1997 διοργανώνει ανελλιπώς προβολές και εκδηλώσεις για αυτήν την μεγάλη ιστορική επέτειο.Πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία συνεχίζοντας και τιμώντας αυτήν την επέτειο των 100 ετών να διοργανώσει 347 Ημέρες Προβολών και Εκδηλώσεων στους κινηματογράφους Αλκυονίς και Studio.

Το αφιέρωμα ξεκινάει 17/1/17.

Δεν υπάρχουν σχόλια: