Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η πολιτισμική Γενοκτονία των Πομάκων

http://www.zougla.gr/greece/article/i-politismiki-genoktonia-ton-pomakon


Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης


Τα επικίνδυνα και αντεθνικά παιχνίδια της Άγκυρας εις βάρος των Ελλήνων Πομάκων, αναδεικνύονται στο οδοιπορικό του zougla.gr στα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Διαχρονικά, και με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία προσπαθεί να εκτουρκίσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της μειονότητας, και σε συνδυασμό με την απόλυτη -στα όρια της προδοσίας- απραξία της ελληνικής πλευράς, έχει δημιουργήσει μια, κατά πολλούς, μη αναστρέψιμη κατάσταση εντός της ελληνικής επικράτειας.


​Αποτελώντας μειονότητα μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα, οι Πομάκοι γίνονται έρμαια των συντονισμένων πρακτικών του τουρκικού προξενείου της ΚομοτηνήςΟι Πομάκοι αποτελούν ένα αρχαίο φύλο, ανέκαθεν ελληνικό, που ζει στη Θράκη, οι οποίοι λόγω συγκυριών εξισλαμίστηκαν τον 13ο αιώνα. Αριθμεί περίπου 40.000 μέλη στο Νομό Ξάνθης, 15.000 στο Νομό Ροδόπης και 5.000 στο Νομό Έβρου, ενώ πομακικοί πληθυσμοί υπάρχουν και στη Βουλγαρία και την Τουρκία. 

Αποτελώντας μειονότητα μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα, οι Πομάκοι γίνονται έρμαια των συντονισμένων πρακτικών του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, που δρα εντελώς ανεξέλεγκτα και χωρίς αντίδραση από τις κρατικές αρχές, με αποτέλεσμα πλέον πολλοί από αυτούς να νιώθουν «Τούρκοι», και οι υπόλοιποι να φοβούνται να δηλώσουν την ελληνική τους συνείδηση...

Το zougla.gr μίλησε με επιφανείς Πομάκους, καθώς και Θρακιώτες γνώστες της κατάστασης.

Ιμάμ Αχμέτ, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων: «Γίνεται πολιτισμική γενοκτονία»



Ο Ιμάμ Αχμέτ είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και της μοναδικής πομάκικης εφημερίδας «Ζαγάλισα», είναι άριστος γνώστης της κατάστασης στη Θράκη, είναι δάσκαλος τα τελευταία 20 χρόνια στα μειονοτικά χωριά. Αυτό που συμβαίνει δεν διστάζει να το χαρακτηρίσει ως «πολιτισμική γενοκτονία» για τη φυλή του, βλέποντας όλο και περισσότερα μέλη της να «εκτουρκίζονται» εξαιτίας των πρακτικών του τουρκικού προξενείου και της αδράνειας του ελληνικού κράτους. «Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να αλλοιώσει τη βούληση και τον προσανατολισμό των Πομάκων και να αλλάξει τις δημογραφικές ισορροπίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει εντείνει πολύ τις προσπάθειές της να προβάλλει τους Πομάκους και όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης ως "Τούρκους". Με πληρωμένους δασκάλους και ιερείς τα τεμένη συστηματικά επανδρώνονται από ανθρώπους της Τουρκίας. Όλα διοικούνται από τον ψευτομουφτή, ενώ ο νόμιμος, ο διορισμένος από την Ελλάδα, διατηρεί μόνο έναν τυπικό ρόλο. Όλα αυτά εμένα ως Έλληνα Πομάκο με προσβάλλουν», εξηγεί.
...
Κεμάλ Φαρζλί, Κέντρο Πομακικών Ερευνών: «Τεράστια η προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου - το 50% των Πομάκων έχει εκτουρκιστεί»

Ο Κεμάλ Φαρζλί είναι αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πομάκων και Πρόεδρος στο Κέντρο Πομακικών Ερευνών. Μιλώντας έξω από τα δόντια στο φακό του zougla.gr, αναφέρει:

​«Μπερδεύουν επίτηδες τον κόσμο συγχέοντας τη θρησκεία με την εθνικότητα»«Το τούρκικο προξενείο είναι μεγάλη πληγή. Υπάρχουν πράκτορες της Άγκυρας που απειλούν τους Πομάκους, δεν μας αφήνουν καν να δηλώνουμε τη φυλή μας. Το ίδιο και ο ψευτομουφτής. Μπερδεύουν επίτηδες τον κόσμο συγχέοντας τη θρησκεία με την εθνικότητα. Η προπαγάνδα του προξενείου έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα: Τουλάχιστον το 50% των Πομάκων έχουν εκτουρκιστεί, κι αυτό λόγω της απουσίας του ελληνικού κράτους», σημειώνει, απευθύνοντας δραματική έκκληση:


...

Νίκος Γκότσης, Αντιδήμαρχος Φερών: «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, το τουρκικό προξενείο θα είχε κλείσει»

Ο Αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης αναφέρθηκε στον φακό του zougla.gr στη μακραίωνη ιστορία της πομακικής φυλής στη Θράκη και επιβεβαίωσε τον ιδιαίτερα δραστήριο και αντεθνικό ρόλο του τουρκικού προξενείου.

«​Το δικό μας κράτος κάνει το αμίμητο: μαθαίνει σε μια εθνότητά της μια γλώσσα χώρας που δεν έχει καμία σχέση μαζί της, αντί να τους μαθαίνει τη δική τους, τα πομάκικα»«Η Ελληνική Πολιτεία έχασε το παιχνίδι, έχει γίνει τεράστια ζημιά και δεν ξέρω αν το κλίμα είναι αναστρέψιμο. Άφησε ένα θρακικό ελληνικό φύλο βορά στον τουρκικό εθνικισμό. Οι παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου είναι πολλές και στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας. Η Τουρκία κατά την προσφιλή της τακτική προσπαθεί να εκμεταλλευθεί οτιδήποτε μουσουλμανικό. 

»Το δικό μας κράτος δε κάνει το αμίμητο: μαθαίνει σε μια εθνότητά της μια γλώσσα χώρας που δεν έχει καμία σχέση μαζί της, αντί να τους μαθαίνει τη δική τους, τα πομάκικα! Και εθνολογικά, εξ όψεως, να δει κάποιος έναν πομάκο, θα αντιληφθεί ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους Τούρκους. Οι ιστορικές συγκυρίες το έφεραν να γίνουν μουσουλμάνοι», σημειώνει, καταλήγοντας:

«Εάν το προξενείο αυτό λειτουργούσε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου με αυτόν τον τρόπο, θα είχε κλείσει σε μια μέρα. Δεν ακολουθούν καν τα διπλωματικά πρωτόκολλα, δρουν σαν να είναι στη δική τους χώρα»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: