Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Κλείνει τα σύνορα

Ένα ακόμη προεδρικό διάταγμα σε σχέση με τις προσφυγικές ροές υπέγραψεο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μόλις ώρες μετά την εντολή για κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό. 

Το νέο διάταγμα ορίζει τη διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, σε μια προσπαθεια να «προληφθεί η είσοδος ξένων ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών».

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο απαγορεύεται για τρεις μήνες η είσοδος προσφύγων στις ΗΠΑ καθώς και η είσοδος ταξιδιωτών από τη Συρία και άλλες έξι μουσουλμανικές χώρες, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά συμβάλλουν στην προστασία των Αμερικανών από τρομοκρατικές επιθέσεις«Θέτω σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου για να μείνουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλουμε εδώ» δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής στο Πεντάγωνο για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

«Θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνον όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας» πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα, με το οποίο διακήρυξε πως θα αρχίσει η «ανασυγκρότηση» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με την «κατάρτιση ενός σχεδίου για (να αποκτήσουν) νέα αεροσκάφη, νέα πλοία, νέους πόρους και νέα εργαλεία οι άνδρες και οι γυναίκες μας στο στράτευμα».

Το Κογκρέσο είχε εγκρίνει ένα πρόγραμμα το 1980 κι επέτρεψε σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταβούν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Pew.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ, «για την προστασία του έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ» προβλέπει την πλήρη αναστολή για τέσσερις μήνες του προγράμματος, καθώς και το πάγωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες της εισδοχής στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: Tου Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.

Σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες από τη Συρία, απαγορεύεται οριστικά η είσοδός τους στις ΗΠΑ, με μόνη εξαίρεση ορισμένους χριστιανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: