Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Έρχεται νέο μνημόνιο αν...


Σοκάρει η πρόβλεψη για 4ο μνημόνιο που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Το Γραφείο τονίζει ότι αν υπάρξει νέα καθυστέρηση στην αξιολόγηση, τότε θα έρθει νέο μνημόνιο.

Oι συντάκτες της έκθεσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται θα έχουν μεγαλύτερο κόστος από ό,τι όφελοςΣτην ίδια έκθεση οι συντάκτες της κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται θα έχουν μεγαλύτερο κόστος από ό,τι όφελος.

«Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλαδή μιας τελικής συμφωνίας για το πρόγραμμα προσαρμογής, μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι «ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των δύο προηγούμενων αξιολογήσεων».

Παράλληλα, οι συντάκτες καυτηριάζουν την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, επισημαίνοντας ότι περισσότερο ανάγκη το είχαν οι μακροχρόνια άνεργοι.

Για την ανεργία σχολιάζουν ότι «η μείωση του ποσοστού σε ετήσια βάση συνοδεύεται με τη σημαντική εξάπλωση των λεγόμενων ''ελαστικών'' μορφών απασχόλησης».

Όσον αφορά, δε, στον προϋπολογισμό του 2017, τον χαρακτηρίζουν περισσότερο μήνυμα αισιοδοξίας παρά βάσιμη εκτίμηση, καθώς, όπως αναφέρουν, «θεωρούμε ότι αυτή η πρόβλεψη είναι αβέβαιη και εξαρτάται από διάφορους συγκυριακούς και εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι την καθιστούν περισσότερο ένα μήνυμα αισιοδοξίας παρά μία βάσιμη εκτίμηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: