Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Κ. Κούνεβα: «Να κάνουμε πράξη την Ευρώπη των αγωνιζόμενων εργαζομένων»


«Χρειαζόμαστε τη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, συνδικάτων, κομμάτων, φορέων, ακτιβιστών σε ένα μεγάλο, πανευρωπαϊκό δίκτυο αλληλεγγύης. Πρέπει επειγόντως να κάνουμε πράξη την Ευρώπη των αγωνιζόμενων εργαζομένων, ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου, των τραπεζών, των εργοδοτών, των επιχειρηματικών λόμπι και των γραφειοκρατών». Αυτό τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα, μιλώντας στη σημερινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των γερμανικών συνδικάτων στο Χανάου της Έσσης, στη Γερμανία. Η Κ. Κούνεβα βρέθηκε στο Χανάου έπειτα από πρόσκληση του τοπικού παραρτήματος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB).

Χθες (30/4) η Κ. Κούνεβα μίλησε σε ημερίδα που οργάνωσε η DGB, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και ακτιβιστών της περιοχής, με θέμα «Αλληλεγγύη αντί διάσπασης». Στην ομιλία της με την οποία έκλεισε η ημερίδα της DGB στο Χανάου, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ανάμεσα: «Στη βάση όλων των διακρίσεων και των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ανθρώπους, τις κοινωνίες, τα έθνη, τα κράτη πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα τις άνισης κατανομής του πλούτου. Ο πλανήτης μας χωράει όλους, αρκεί να μην θεωρούμε κάθε κομμάτι του ιδιοκτησία μας. Η Γη μπορεί να μας θρέψει όλους, αρκεί να μην την καταστρέψουμε. Ο πλούτος φτάνει για όλους, αρκεί να τον μοιράσουμε δίκαια. Αλλά, ξέρουμε ότι αυτό είναι αντίθετο στη φύση του κεφαλαίου και του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής, που βασίζεται στην απληστία. Τουλάχιστον, όμως, ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τι πρέπει να αλλάξουμε». 


Αναφερόμενη στον τρόπο που ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την απόκρουση της λιτότητας διασταυρώνεται με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η Κ. Κούνεβα είπε: «Τα συνδικάτα μπορούν να γίνουν το παράδειγμα της αλληλεγγύης, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της ισότιμης μεταχείρισης προσφύγων και ντόπιων, νέων και μεγάλων, ανδρών και γυναικών. Ο κόσμος της εργασίας είναι αυτός που πρέπει φυτέψει τον σπόρο ενός σύγχρονου, ριζοσπαστικού ανθρωπισμού που θα αλλάξει τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τελικά τον κόσμο μας».

Ανάλογη έκκληση έκανε και σήμερα, στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Χανάου: «Πρέπει όλοι μαζί, Γερμανοί και Έλληνες, ντόπιοι και πρόσφυγες, να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη δεν είναι απλά το ηθικό πλεονέκτημα του κόσμου της εργασίας απέναντι στο ανήθικο κεφάλαιο. Είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο κόσμος από τις δυνάμεις της καταστροφής».

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL Κ. Κούνεβα, στην ημερίδα της DGB και στις συζητήσεις με Γερμανούς συνδικαλιστές και ακτιβιστές της περιοχής συνάντησε το έντονο ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και απάντησε σε ερωτήσεις τους σχετικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να βγει η χώρα από την κρίση και την επιτροπεία των δανειστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: