Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Άλμα «σχεδόν 50%» στον τουρκικό αμυντικό προϋπολογισμό

07-10-2017

Τα νέα στοιχεία, τα οποία μεταδίδει η κρατική τηλεόραση TRT, αντανακλούν τις στρατιωτικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Άγκυρα.

Αυξημένος κατά σχεδόν 50% είναι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας από τις αρχές του έτους, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση TRT, αντανακλώντας τις στρατιωτικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Άγκυρα.

Οι γνωστές αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί σε 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι παλαιότερης πρόβλεψης για 6,8 δισεκ ευρώ.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του NATO, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας τελικά θα αγγίξει τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες της Ελλάδας θα διαμορφωθούν στα 4,21 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα νέα στοιχεία για τις δαπάνες της γείτονος χώρας αντανακλούν τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και την αποστολή δυνάμεων στα σύνορα με τον κουρδικό θύλακα του Ιράκ.

Τον Σεπτέμβριο η Άγκυρα κατέβαλε προκαταβολή στη Μόσχα για την αγορά των S-400.

Την τελευταία δεκαετία η Τουρκία δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με απόκτηση τεχνογνωσίας από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση έχει μάλιστα αποδώσει διάφορες αυξήσεις φόρων στην ανάγκη να τονωθούν οι αμυντικές δαπάνες.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/357030/alma-shedon-50-ston-tourkiko-amudiko-proupologismo/#ixzz4upwDD300
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: