Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

5/10/17


Το Αβέρωφ βγήκε στο Αιγαίο

Σαν σήμερα απέπλευσε το 1912 και για τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο

Το Αβέρωφ βγήκε στο Αιγαίο
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» έλυσε κάβους σήμερα το πρωί και βγήκε στο Αιγαίο με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα βρεθεί εκεί τις ημέρες της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και για ένα μήνα επιπλέον προκειμένου όσο γίνεται περισσότεροι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας να το επισκεφτούν.
Tον «τυχερό μπαρμπαγιώργη» όπως τον αποκαλούν στο Πολεμικό Ναυτικό θα ρυμουλκήσουν στη Θεσσαλονίκη δύο ιδιωτικά ρυμουλκά, ενώ σε όλη την διαδρομή θα έχει δίπλα του μία φρεγάτα και ένα ρυμουλκό του Στόλου. Μόλις ολοκληρωθεί το ταξίδι των δυόμισι περίπου ημερών που χρειάζονται για να φτάσει στον προορισμό του το ιστορικό πλοίο, θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί εκεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αρμόδιοι στο Πολεμικό Ναυτικό περίμεναν από τους μετεωρολόγους να τους διαβεβαιώσουν πως θα υπάρχει καιρικό «παράθυρο» με καλό καιρό ώστε να μην ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για το γέρικο σκαρί.



Συμπωματικά σαν σήμερα η Ελλάδα μπήκε στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο και το θρυλικό θωρηκτό απέπλεε προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τον υπόλοιπο στόλο στην απελευθέρωση των νησιών Λήμνου και Θάσου (8 Οκτωβρίου), Ίμβρου, Τενέδου και Άγιου Ευστράτιου (18 Οκτωβρίου), Σαμοθράκης (19 Οκτωβρίου), Ψαρών (22 Οκτωβρίου), Λέσβου (7 Δεκεμβρίου), Χίου (21 Δεκεμβρίου) και Σάμου (2 Μαρτίου 1913).

Δεν υπάρχουν σχόλια: