Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Οι σταλινοφασίστες δεν έχουν όριο!

Προπαγανδιστική αναθηματική στήλη που έκανε πρόσφατα την εμφάνιση της δίπλα στον Λευκό Πύργο, προσπαθεί να μας πείσει ότι η Θεσσαλονίκη "ελευθερώθηκε" από τους "μαχητές" του ΕΛΑΣ".







Η αποχωρηση των Γερμανων στις 30 Οκτωβριου ήταν τελειως αναιμακτη.Ο ΕΛΑΣ άφησε αντουφέκιστους τους Γερμανούς κατά την υποχώρηση  Οι Γερμανοι εχαν ηδη αποχωρησει και ειχε απομεινει μονον μια μικρη ομαδα Ες-Ες για δολιοφθορες στην Πλατεια Ελευθεριας και γυρω απ αυτην, οπου ειχαν συγκεντρωθει οσα πυρομαχικα, τροφιμα και αποσκευες δεν μπορουσαν να μεταφερουν κατα την αποχωριση τους κσι ετοιμαζονταν να τα ανατιναξουν. Επισης ανατιναζαν και οσα πλοιαρια βρισκονταν στον λιμενα και κατα μηκος της Παραλιας. 

Τοτε εμφανιστηκε ξαφνικα στην Πλατεια Ελευθεριας ο Μητροπολιτης Θεσσαλονικης με μια μικρη Επιτροπη πολιτων παρακαλωντας τον υπευθυνο Αξιωματικο να μην προβει στην ανατιναξη του υλικου αυτου, που θα κατεστρεφε μεγαλο μερος της πολης, υποσχομενος οτι θα επιτραπει στην ομαδα του να αποχωρησει απο την πολη χωρις αψιμαχιες, πραγμα που εγινε αποδεκτο απο τα Ες-Ες και απεχωρησαν ανενοχλητα χωρις να προβουν στην ανατιναξη, που θα ηταν καταστρεπτικη και που αποφευχθηκε χαρις στην θαρραλεα πρωτοβουλια του Μητροπολιτη και ολιγων πολιτων . Ετσι μετα απο λγο αρχισαν να κτυπουν η καμπανες των εκκλησιων και στην Αγιο Γρηγοριο Παλαμα εγινε μια ευχαριστηρια δοξολογια. Ουτε ΕΑΜ, ουτε ΕΛΑΣ/ΕΠΟΝ μονον καποιες ημερες αργωτερα εμφανιζοταν και ο Χρηστος, ενας νεαρος γειτωνας μας, παντα με ενα οπλο στον ωμο του. Τον ρωτουσαμε τι το χρειαζεται το οπλο, αφου οι Γερμανοι εφυγαν και απαντουσε γελωντας ποιος ξερει μπορει να κρυβονται καποιοι ακομα. 
Και η παραποιηση της Ιστοριας αλλα και τα ψεμματα πρεπει να εχουν ορια. Αυτη η "αναμνηστικη πλακα" ειναι απαραδεκτη και πρεπει να απομακρυνθει απο εκει που την εστησαν..

Δεν υπάρχουν σχόλια: