Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Ισραήλ: Οι αρχές διατάσσουν παράτυπους Αφρικανούς μετανάστες να φύγουν από τη χώρα


Οι ισραηλινές αρχές άρχισαν σήμερα την αποστολή επιστολών σε χιλιάδες Αφρικανούς παράτυπους μετανάστες, διατάσσοντάς τους να φύγουν από τη χώρα έως τα τέλη Μαρτίου, ειδάλλως θα οδηγηθούν στη φυλακή, γνωστοποίησε μια εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου την εφαρμογή ενός σχεδίου απέλασης περίπου 38.000 παράτυπων μεταναστών, ιδίως υπηκόων από την Ερυθραία και το Σουδάν.

Σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο σχέδιο, η κυβέρνηση τους πρότεινε να φύγουν «οικειοθελώς», δίνοντάς τους ένα επίδομα ύψους 3.500 δολαρίων (2.800 ευρώ) έως τα τέλη Μαρτίου, αλλιώς θα συλληφθούν και θα τεθούν υπό κράτηση έως να δεχθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Προς το παρόν οι επιστολές έχουν αποσταλεί μονάχα σε άνδρες, επισημαίνουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι οι ανήλικοι, οι γυναίκες και οι γονείς ανήλικων δεν επηρεάζονται από τα σχέδια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών, σε 4000 παιδιά δεν έχει αναγνωριστεί νόμιμο καθεστώς, επιπλέον των 38000 ενηλίκων.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επιβεβαίωσε από την πλευρά της «ότι κάθε πρόσωπο που θα αναγνωριστεί ως θύμα διακίνησης ή δουλεμπόριου» θα εξαιρείται επίσης, προς το παρόν, υπολογίζοντας ότι 15000- 20000 άνθρωποι θα πρέπει να φύγουν σύντομα.

Οι μετανάστες που στοχοθετούνται εισήλθαν στην πλειονότητά τους παράνομα στο Ισραήλ από την περιοχή του Σινά στην Αίγυπτο, από το 2007.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν διευκρίνισε προς ποια χώρα θα απελαθούν αυτά τα πρόσωπα, γνωρίζοντας ότι το Ισραήλ παραδέχεται ότι δεν μπορούν να σταλούν στο Σουδάν ή την Ερυθραία χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο.

Η Ουγκάντα και η Ρουάντα έχουν αναφερθεί από ισραηλινές οργανώσεις προάσπισης των μεταναστών, όμως αυτές οι δύο χώρες το έχουν διαψεύσει.

Βάσει των επίσημων στοιχείων, 4.012 παράτυποι μετανάστες έχουν ήδη φύγει από το Ισραήλ το 2017, μεταξύ αυτών 3.332 από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: