Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ο Κ. Μπακογιάννης «αγιοποιεί» το πρωτοπαλίκαρο του Άρη και του Κολλά

13-04-2018
Γράφει ο Γιώργος Παντάκης
Αφού η δημοκρατία κατά τον κ. Κώστα Μπακογιάννη ειναι να μην τον νοιάζει τι έγινε πριν 40 χρονια και αν σκότωσε ο καπετάν Ερμής συμπατριώτες του για να οδηγήσει την χώρα στο Σιδηρούν παραπέτασμα και αφού δεν τον νοιάζει το ξεβράκωμα πολιτών στο δρόμο, γιατί φωνάζει για την άδεια του τρομοκράτη που σκότωσε πριν 20 χρονια αθώους;
Υπάρχουν φράσεις που τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, με την διαφορά ότι γνωρίζουμε λάθος την έννοια της.
Ο «αποθανών δεδικαίωται»


Λένε πως ο απόστολος Παύλος είναι ο «πατέρας» αυτής της φράσης, Δηλαδή πως ο νεκρός απαλλάσσεται. 
Έρχονται όμως οι εκκλησιαστικοί πατέρες και κατηγορηματικά διαβεβαιώνουν,πως ο «νεκρός απαλλάσσεται από την αμαρτία όχι επειδή συγχωρήθηκαν τα ανομήματα του, αλλά επειδή σαν νεκρός αδυνατεί πια να αμαρτήσει». Οι αμαρτίες υπάρχουν
Κάποιοι όπως φαίνεται δεν το γνωρίζουν αυτό και πολλές φορές, τις περισσότερες, τρέχουν να «απαλλάξουν» κάποιον ελαφρά την καρδία.
Έτσι και ο Μπακογιάννης, τσακίστηκε να τρέξει να προλάβει και να πλέξει το εγκώμιο του Βασίλη Πριόβολου, κατά ΕΑΜ καπετάν ΕΡΜΗ το πρωτοπαλίκαρο του Άρη Βελουχιώτη.
Το «αποθανών δεδικαίωται» δεν ισχύει και φυσικά δεν μπορούν να θεωρηθούν δικαιωμένοι άνθρωποι που σήκωσαν  όπλα κατά της πατρίδας και έγιναν αιτία αδελφοκτόνου σύρραξης.
Δεν γίνεται συνέχεια να διαστρεβλώνεται η ιστορία.
Δεν γίνεται συνέχεια τους υποκινητές του εμφυλίου πολέμου να τους κάνουμε ήρωες.
Δεν γίνεται τους αδελφοκτόνους να τους πλέκουμε το εγκώμιο και να τους γράφουμε με χρυσά γράμματα.
Μαύρη η περίοδος εκείνη, μαύρα και τα γράμματα που θα τους γράψει η ιστορία.
Δεν μπορεί ο κάθε ένας, εκτός των ομοίων του, να αγνοεί τις πράξεις ενός καπετάνιου του ΕΑΜ, κατά του έθνους.
Ο κ. Μπακογιάννης μπορεί να έμαθε από το σπίτι του ότι «οι αγωνιστές της Δημοκρατίας είναι οι αριστεροί», δεν του είπε όμως κανένας ότι αυτοί οι «Δημοκράτες» θέλησαν δια των όπλων να σύρουν την χώρα στο σιδηρούν παραπέτασμα ; Δεν του το είπαν, δεν το διάβασε; Εκτός αν το διάβασε και δεν το είδε κακό . Αντίθετα να το είδε και σαν ηρωική πράξη ….
Κύριε Μπακογιάννη φυσικά και έχεις το δικαίωμα να λες αυτό που πιστεύεις. Όμως δεν έχεις το δικαίωμα να προσπαθείς να διαστρεβλώσεις την ιστορική αλήθεια καταρρακώνοντας την εθνική μνήμη.
O καπετάνιος του ΕΑΜ δεν δικαιώνεται από τα εγκλήματα του, από το γεγονός ότι εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Οι πράξεις του υπάρχουν και είναι γραμμένες με αίμα. 
Ο θάνατος του απλώς θέτει τέλος στην δυνατότητα να αμαρτήσει και άλλο.

Ποιος ήταν ο  καπετάν ΕΡΜΗΣ ;
Ο Βασίλης Πριόβολος (1918-2018) γνωστός και ως καπετάν Ερμής, ήταν Έλληνας πολιτικός και αντιστασιακός, καπετάνιος του ΕΛΑΣ κατά την Κατοχή και αργότερα του ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος διατέλεσε υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Ευάγγελου Γιαννόπουλου.
Κατοχή – Αντίσταση
Κατά την Κατοχή ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως Ερμής. Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.
Βάρκιζα – Εμφύλιος
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πειθάρχησε την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη (παρά την στενή φιλία τους) στην κίνησή του που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και στην δημιουργία νέου αντάρτικου ενάντια στις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους Άγγλους.
Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Με τακτική ανταρτοπολέμου κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις επιχειρήσεις «Τέρμινους» και «Λαίλαψ» του ελληνικού Στρατού που στόχευαν στην εξόντωση του τοπικού ΔΣΕ.
Μετά την ήττα του ΔΣΕ, διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στην Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφοντας τελικά στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.
Μεταπολίτευση
Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, και ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Τον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διόρισε τον Πριόβολο αντιπρόεδρο στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), όπου παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.
Το 1992, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε την κατάργηση και ιδιωτικοποίηση της ΕΑΣ, και την αντικατάστασή της από τις Συγκοινωνιακές Επιχειρήσεις (ΣΕΠ), μέλη των οποίων ήταν φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες, γνωστοί ως «ΣΕΠίτες») στα οποία παραχωρήθηκε η άδεια κυκλοφορίας των λεωφορείων. Ο Πριόβολος μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ηγήθηκε της αντίδρασης στην ιδιωτικοποίηση με δυναμικές μεθόδους, και χαρακτηριστικά ήταν τα «ξεβρακώματα» των ΣΕΠιτών από ομάδες συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Ανδρέα Κολλά, «πρωτοπαλλήκαρο» του Πριόβολου.
Τελικά το 1993, με την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας περιέρχονται ξανά στο ελληνικό Δημόσιο. Με τον Νόμο 2175/93 διαλύονται και θέτονται υπό εκκαθάριση οι ΣΕΠ και ιδρύεται η ανώνυμη εταιρεία Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ Α.Ε.) ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), και ως εξ ολοκλήρου κρατική επιχείρηση.
ΠΗΓΗ:http://lastpoint.gr/o-k-mpakogiannis-agiopoiei-to-protopalikaro-tou-ari-kai-tou-kolla/

Δεν υπάρχουν σχόλια: