Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Τουρκία προς ΕΕ: Τα Ίμια είναι αποκλειστικά υπό την κυριαρχία μας

18-04-2018

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην ΕΕ δε διστάζει να αναφερθεί στα Ίμια, τονίζοντας χαρακτηριστικα ότι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».


Επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία που εκπόνησε η Κομισιόν. 

Σε σχετική ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δε διστάζει να αναφερθεί και στα Ίμια, τονίζοντας χαρακτηριστικα ότι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η στήριξη που παρέχεται ως "λευκή επιταγή" από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

Κάνει λόγο παράλληλα για μια έκθεση που απέχει πολύ από την κατανόηση της πραγματικότητας της Τουρκίας και την αντικειμενικότητα και, ως εκ τούτου, δεν εξυπηρετεί το σκοπό της.

Μεταξύ άλλων η Άγκυρα επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, τον διαρκή αγώνα της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και κατηγορεί την ΕΕ ότι παίζει τον ρόλο δικαστή σε θέματα κυριαρχίας.

Αναφερόμενη στις ανακοινώσεις της ΕΕ για το Κυπριακό η Τουρκία λέει ότι δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό.

Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και κάνει λόγο για εκμετάλλευσης της ένταξης στην Ε.Ε. από τους Ελληνοκυπρίους.

Στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία διαπιστώνεται η επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει μεν τη συνεισφορά της γείτονος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο επισημαίνει πως οι εντάσεις που προκαλεί στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο «έχουν υπονομεύσει την περιφερική σταθερότητα και ασφάλεια».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/371464/tourkia-pros-ee-ta-imia-einai-apokleistika-upo-tin-kuriarhia-mas/#ixzz5D3b4pXeg
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: