Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

19η Μαΐου 2018: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων στο Μόναχο


Φόρο τιμής στους προγόνους που χάθηκαν πέφτοντας θύματα των Οθωμανών Τούρκων, στις αρχές του 20ού αιώνα, αποτίει το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 14:30, ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου κάνοντας τα επίσημα αποκαλυπτήρια του μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.


Όπως είχε δηλώσει αποκλειστικά στο pontos-news.gr ο δημιουργός του μνημείου Λυκούργος Παπαντωνιάδης (γλύπτης, πολιτισμολόγος), το έργο ήταν αρκετά δύσκολο, «όχι όσον αφορά την τεχνοτροπία του αλλά την απόδοση των αξιών που πρεσβεύει. Ο πόνος του ξεριζωμού και της Γενοκτονίας, καθώς και η αντίσταση στους Τούρκους σφαγείς του ποντιακού ελληνισμού εμπεριέχονται στο έργο αυτό». Το σχήμα κάθε πλάκας του μνημείου βοηθάει στο να δένει αρχιτεκτονικά με την εκκλησία των Αγίων Πάντων του Μονάχου, στον αύλειο χώρο της οποίας έχει τοποθετηθεί.


Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων θα μιλήσει ο Σάββας Καλεντερίδηςγια τις γεωπολιτικές πτυχές της Γενοκτονίας υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Την επομένη των αποκαλυπτηρίων θα λάβει χώρα και η εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων του Συλλόγου, με μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Μονάχου στη μνήμη των θυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: