Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Στα δημόσια κτήρια της Γερμανίας θα πρέπει να υπάρχει Σταυρός

Με το επιχείρημα ότι «έτσι σφραγίζεται η βαυαρική ταυτότητα», ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας διέταξε να αναρτηθεί Σταυρός σε κάθε δημόσιο κτήριο.

Είναι ένα από τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, δηλώνοντας πως «με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η χριστιανική ταυτότητα των δημόσιων κτηρίων».



Ο Markus Söder, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ, ανακοίνωσε πως οι Σταυροί θα αναρτηθούν από την 1η Ιουνίου στα βαυαρικά δημόσια κτήρια.

Σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η απόφασή του δεν παραβιάζει τις διατάξεις στο γερμανικό Σύνταγμα «περί θρησκευτικής ουδετερότητας», επειδή «ο Σταυρός αποτελεί σύμβολο της βαυαρικής ταυτότητας κι όχι απλώς της θρησκείας».

Η Βαυαρία είναι η περιοχή όπου διαβιούν οι περισσότεροι καθολικοί στη Γερμανία (50,5% ρωμαιοκαθολικοί και 18,8% προτεστάντες).

Ο Σταυρός θα αναρτηθεί μόνον στα δημόσια βαυαρικά κτήρια και όχι στα ομοσπονδιακά. Παράλληλα, διευκρινίσθηκε πως θα αναρτηθεί σε όλα τα σχολεία και στα δικαστήρια στη Βαυαρία.

Όπως αναμενόταν, την απόφαση του Söder υποδέχτηκαν ποικίλα σχόλια, μερικά ιδιαίτερα καυστικά, στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης στη Γερμανία.

«Γιατί το CSU αντί να σκεφθεί κάτι που να ενώνει τον λαό προσπαθεί να τον διχάσει, θυμίζοντας έτσι τον Ερντογάν; Το Σύνταγμα δεν έχει θρησκεία» έγραψε στο Twitter του ο Jan Korte, επικεφαλής του Κόμματος «Αριστερά» στην ομοσπονδιακή βουλή.

Ο Thomas Schüller, καθολικός θεολόγος στο Πανεπιστήμιο Münster, χαρακτήρισε την απόφαση «περιθωριακή, επειδή το κράτος υποτίθεται πως είναι ουδέτερο στις παγκόσμιες απόψεις του».

Αναφερόμενος στο επιχείρημα του πρωθυπουργού πως «ο Σταυρός αποτελεί βαυαρικό σύμβολο», ο Schüller έγραψε στην DW via email πως «έτσι υποβαθμίζεται το χριστιανικό σύμβολο σε φολκλορικό».

Πληροφορίες από την Deutsche Welle

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: