Σάββατο 14 Απριλίου 2018

14/4/18

Σάββας Καλεντερίδης: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην "κόψη του ξυραφιού" - Ποιοι οι εθνικοί σχεδιασμοί και ποιες οι προτεραιότητες της Τουρκίας

...
Όμως, παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η Τουρκία δεν αφίσταται των άλλων εθνικών της στόχων, στην Κύπρο και το Αιγαίο. Και δεν παύει να μας το θυμίζει εκτός των άλλων και ο καθ’ ύλην αρμόδιος αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.


Να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα: Η Τουρκία έχει εθνικό σχεδιασμό που αποσκοπεί στον έλεγχο του Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, και έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Και το σχεδιασμό αυτόν προσπαθεί να τον υποστηρίξει με τις ανάλογες πολιτικές, με επιχειρησιακά σχέδια, με ανάλογες στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμούς, με αξιόλογη εθνική αμυντική βιομηχανία και με τη 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Αυτή είναι μια αλήθεια που θα ήταν μεγάλο λάθος να μην αντιληφθεί το πολιτικό μας σύστημα, να μην την αναλύσει και να μην πράξει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει.
Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα ή πρόσωπο βρίσκεται στην εξουσία, αυτόν τον εθνικό σχεδιασμό τον υποστηρίζει και προωθεί τις θέσεις και τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο η Τουρκία, με συνέπεια και εκμεταλλευόμενη τις εγγενείς αδυναμίες που έχει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, τις ιδεοληψίες μια μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου, που έφθασε μέχρι το σημείο να πει πολιτικός που σήμερα είναι υπουργός ότι «θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία» και το φοβικό σύνδρομο που διατρέχει πολιτικό σύστημα και μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Αυτή είναι η κατάσταση· πρώτη προτεραιότητα η εξουδετέρωση της κουρδικής απειλής, σταθερή επιδίωξη η υλοποίηση των εθνικών στόχων στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Πού εντάσσονται οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις «Εφές» και Ντενίζκουρντου», που θα γίνουν από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου στις ακτές της Σμύρνης, θα το δούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: