Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Μονιμοποίηση 271 δημοσίων υπαλλήλων από το «παράθυρο»

Τη μονιμοποίηση 271 υπαλλήλωντου ΟΤΑ και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων από το... «παράθυρο» καταγγέλλει αναγνώστης του zougla.gr.

«Στις 5 Νοεμβρίου ψηφίστηκε στη Βουλή (με τη μορφή «άλλων διατάξεων» στο Ν. 4342/ 2015, ΦΕΚ 143/ 9-11-2015), τροπολογία με την οποία καταργούνται ορισμένες διατάξεις του Ν. 2190/ 1994 (Νόμος ΑΣΕΠ).

Όλοι γνωρίζουν ότι ο "Νόμος Πεπονή" προστάτευσε αποτελεσματικά τον Δημόσιο Τομέα από τους συνήθεις τους διορισμούς ημετέρων, ενώ τον σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις που άσκησαν διακυβέρνηση από το 1994 έως σήμερα», αναφέρει ο αναγνώστης της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.


«Με την τροπολογία της, η παρούσα κυβέρνηση καταργεί διατάξεις του νόμου με προσχηματική δικαιολογία τη διατήρηση δομών για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (κακοποιημένες γυναίκες).

Οπωσδήποτε, όλοι οι εχέφρονες άνθρωποι θα υποστηρίξουν τη διατήρηση αυτών των δομών, ιδιαίτερα σε ένα κράτος όπου οι κοινωνικές παροχές συρρικνώνονται. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκαν οι κυβερνώντες ώστε να καταργήσουν στην ουσία τον νόμο και να επιδιώξουν την μονιμοποίηση 271 υπαλλήλων», προσθέτει.

«Συγκεκριμένα, ο "Νόμος Πεπονή" παρ. 21 ορίζει πως με το τέλος ενός ευρωπαϊκού προγράμματος (προγράμματα χρηματοδοτούμενα από διεθνείς οργανισμούς) οι εργαζόμενοι σε αυτό απολύονται. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο νόμος είναι ιδιαιτέρως αυστηρός, προκειμένου να προστατέψει τον Δημόσιο Τομέα, καθώς ορίζει πως εάν δεν απολυθούν οι εργαζόμενοι με τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος, τις αποδοχές τους θα τις πληρώνουν οι υπεύθυνοι των φορέων που δεν τήρησαν το νόμο», συμπληρώνει. 

«Προκειμένου να ξεπεράσει τη δυσκολία του νόμου, η κυβέρνηση ενήργησε ως εξής: Βρήκε μια εύσχημη δικαιολογία και προχώρησε στην ψήφιση μιας τροπολογίας όπου ορίζεται πως οι ίδιοι φορείς θα συνεχίσουν το έργο και οι ίδιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο έργο», προσθέτει ο αναγνώστης του zougla gr, ενώ εν συνεχεία διερωτάται:

«Έγινε αξιολόγηση των δομών για το έργο που παρείχαν και κρίθηκε πως όλες ανεξαιρέτως οι δομές είναι απολύτως άξιες να συνεχίσουν το έργο τους, διότι παρείχαν όλες το ίδιο αξιόλογο έργο; Υπό μορφή απάντησης, αναφέρω πως υπήρξαν Ξενώνες που φιλοξένησαν συνολικά εντός δύο ετών λειτουργίας και με δυναμικότητα 20 κλινών, γυναίκες λιγότερες από το εργαζόμενο προσωπικό του Ξενώνα».

«Έγινε αξιολόγηση των υπαλλήλων των δομών  για το έργο που παρείχαν και κρίθηκε πως όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι είναι άξιοι να συνεχίσουν το έργο τους, διότι παρείχαν όλοι το ίδιο αξιόλογο έργο; Υπό μορφή απάντησης θα αναφέρω πως υπήρξαν υπάλληλοι σε δομές για τους οποίους υπήρξαν μέχρι και καταγγελίες από φιλοξενούμενες για κακοποιητική συμπεριφορά απέναντί τους, καθώς και απέναντι σε εργαζόμενες γυναίκες», συνεχίζει.

«Διερωτώμαι και στο σημείο αυτό εάν η Ε.Ε. που χρηματοδοτεί το έργο αυτό γνωρίζει το ζήτημα και το χειρισμό του και αποδέχεται τη συνέχιση του έργου από όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους.

Η τροπολογία πάντως έχει πολλές ασάφειες και σε οικονομικά ζητήματα, καθώς προβλέπει την πληρωμή των υπαλλήλων που ανανεώνονται οι συμβάσεις τους από μελλοντικά κονδύλια του επόμενου ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ προβλέπει την πληρωμή από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, σε περίπτωση μη έγκρισης», καταλήγει ο καταγγέλλων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επιβεβαίωση ή μη της καταγγελίας, καθώς και οι απαντήσεις των αρμοδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: