Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Αποζημίωση 580 χιλ. ευρώ στην οικογένεια του αστυνομικού διευθυντή Γ. Βασιλάκη

Το ποσό των 580.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας στους συγγενείς του αστυνομικού διευθυντή Γ. Βασιλάκη, υπασπιστή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, τον Ιούνιο του 2010, βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα που άνοιγε φάκελο που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό.

Την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης είχε αναλάβει με επιστολή ανώνυμη οργάνωση.

Στα διοικητικά δικαστήρια είχαν προσφύγει η σύζυγος του Γ. Βασιλάκη, τα δυο παιδιά τους, οι γονείς του και τα δύο αδέλφια του, διεκδικώντας να τους επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που επέστησαν.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την υπ΄ αριθμ 2953/2015 απόφαση του επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση (Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών 17419/2014) και επιδίκασε από 120.000 ευρώ στη χήρα του υπασπιστή και σε καθένα από τα δυο παιδιά του, από 80.000 ευρώ σε καθέναν από τους γονείς του και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια του. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στις 580.000 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι το Δημόσιο έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο του Γ. Βασιλάκη, καθώς η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πρέπει - όπως προβλέπεται ρητά - να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας, όπως είναι οι συσκευές ελέγχου χειραποσκευών Χ RAY και αυτό ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας από ακτίνες Χ RAY, συνιστά παράλειψη οφειλόμενης υλικής ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, η οποία συνδέεται αιτιωδώς με το ζημιογόνο αποτέλεσμα του θανάτου του υπασπιστή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: