Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Αγιορείτες ήρωες!

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τη δράση μοναχών και κοσμικών στον Μακεδονικό Αγώνα
Ρεπορτάζ
Αριστείδης Μάτιος
Οι αφανείς Αγιορείτες ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα! Η άγνωστη δράση των μοναχών, των κοσμικών και των ρασοφόρων που άφησαν το δικό τους στίγμα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και του Αγίου Ορους θα αποκαλυφθεί για πρώτη φορά σήμερα, στην εκδήλωση με θέμα «Αφανείς Αγιορείτες στον Μακεδονικό Αγώνα», με ομιλητή τον γενικό γραμματέα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) Βασίλειο Πάππα, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποίησε εκτενή έρευνα για τη μυστική και φανερή δράση των Αγιορειτών.


«Για πρώτη φορά καταγράφονται από αγιορείτικα έγγραφα μακεδονομάχοι, λαϊκοί, ρασοφόροι, που προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στο έθνος με ποικιλότροπες δράσεις. Αναδεικνύεται η ενεργός συμμετοχή τους με ξεχωριστή ευαισθησία και πατριωτισμό σε κάθε εθνικοαπελευθερωτική κίνηση των Ελλήνων, με κορυφαία αυτήν της απελευθέρωσης του Αγίου Ορους (2 Νοεμβρίου 1912)» αναφέρει ο κ. Πάππας στη «δημοκρατία».
Αγνωστες πτυχές
Απόψε, ο πρώην βουλευτής θα αποκαλύψει άγνωστες πτυχές του ρόλου των Αγιορειτών, με ντοκουμέντα από το υπό έκδοση βιβλίο του με τίτλο «Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες (1850-1913)» και από το βιβλίο που ήδη κυκλοφορεί «Ο Χαλκιδικιώτης Μακεδονομάχος Καπετάν Γιαγλής».
Σε αυτά καταγράφεται το αμέριστο ενδιαφέρον των μοναχών για την Παιδεία, την έκδοση βιβλίων και την ενίσχυση χωριών, εκκλησιών, συλλόγων και φυσικών προσώπων. Επιπλέον, αναδεικνύονται εκ των εγγράφων τους πληροφορίες για κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων, σχέσεις Ελλήνων και Σλάβων μοναχών, συμπλοκές, συλλήψεις και διακίνηση πολεμικού υλικού.
Στη μελέτη του κ. Πάππα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον Κεντρικό Μακεδονικό Σύλλογο των αδερφών Γερογιάννη, που καθοδηγούσε τη δράση και προσέφερε εξοπλισμό και πολεμοφόδια στον Χαλκιδικιώτη μακεδονομάχο Καπετάν Γιαγλή. Εκτενής αναφορά γίνεται και στις αθωνικές προσωπικότητες που συνέβαλαν με τις μελέτες τους, αλλά και με την αυτοπρόσωπη συμμετοχή τους υπέρ του αγώνα (όπως οι Κουρίλα, Κτενάς, Γεδεών, Χρυσόστομος Λαυριώτης, Μεταξάκης, Βλάχος, Αλέξανδρος Λαυριώτης, Σμυρνάκης κ.ά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: