Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

28/11/15

Το μάθημα του Λαβρόφ στον Ακιντζί: Δεν αναγνωρίζει την παράνομη “ΤΔΒΚ”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ. Φωτογραφία EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ. Φωτογραφία EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Δεν θα συναντήσει τον Μουσταφά Ακιντζί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσκεψη του την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο. Ο λόγος της ματαίωσης της συνάντησης αφορά την επιμονή του κ. Ακιντζί να πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα, στη λεγόμενη προεδρική κατοικία και η Μόσχα διαμήνυσε πως δεν θα ήθελε να δοθούν λανθασμένα μηνύματα. 


Στη σκιά και των όσων διαδραματίζονται στο πεδίο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους, η Μόσχα στέλνει πολλά μηνύματα προς την Άγκυρα για διάφορα ζητήματα και ανοικτά μέτωπα. Χθες, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο ταξίδι του Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο (1-2 Δεκεμβρίου), ανέφερε πως θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Στη συνέχεια ενώ αναφέρθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων (Κυπριακό, συριακό, μεσανατολικό και διμερή), εξήγησε γιατί ο κ. Λαβρόφ δεν θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί.
«Στον Τουρκοκύπριο ηγέτη προτάθηκε μια συμβιβαστική επιλογή συνάντησης στην Πράσινη Γραμμή, η οποία θα λάμβανε υπόψη τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων του νησιού. Ωστόσο, αυτή η επιλογή απορρίφθηκε από τον κ. Ακιντζί. Ο ίδιος επέμενε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στην, όπως μας είπε, κατοικία του στη Βόρεια Κύπρο. Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως στοιχείο επίσημης αναγνώρισης εκ μέρους της Ρωσίας της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’. Κατά τη γνώμη μας, αυτό θα ήταν επιζήμιο για τη δικής μας θέση αρχής, σχετικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού».
Στο μεταξύ, την ημέρα που φθάνει στην Κύπρο ο κ. Λαβρόφ, την 1η Δεκεμβρίου, στα κατεχόμενα θα βρίσκεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. Τούτο ανακοινώθηκε χθες από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο ψευδοκράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: