Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

14/3/16

Τα αποτελέσματα της πολιτκής Τσίπρα, Τασίας και της Ομάδας των 53 - Τρεις νεκροί στην Ειδομένη

ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ 23
Τραγωδία: 3 πρόσφυγες βρήκαν τρόπο να περάσουν στα Σκόπια και πνίγηκαν σε χείμαρρο
Τρεις άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί σήμερα τα πρωί σε ένα χείμαρρο στην κωμόπολη Γευγελή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν στα νερά του χειμάρρου. Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στον χείμαρρο.
Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει.
Η ΠΓΔΜ, από την περασμένη Δευτέρα κρατά κλειστό το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και δεν επιτρέπει σε κανένα να εισέλθει στο έδαφος της.

Διακινητές ζητούν 800 ευρώ για να τους περάσουν μέσα από το δάσος 
Το Spiegel αναφέρει ότι οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες πως αντί 800 ευρώ και με μια 8ωρη πορεία μέσα από το δάσος θα περάσουν τα σύνορα. «Ελληνικές δυνάμεις και δυνάμεις της ΠΓΔΜ αναφέρουν συστηματικά ότι ένα ξενοδοχείο στην περιοχή των Ευζώνων, 500 μέτρα από τα σύνορα, χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης διακινη
τών και προσφύγων».
Υπενθυμίζεται πως οι δουλέμποροι έχουν στήσει τη δική τους επιχείρηση στην Ειδομένη και υπόσχονται στους απελπισμένους πρόσφυγες πως θα τους περάσουν στα Σκόπια.
Υπενθυμίζεται πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε αποκαλύψει πως με οι δουλέμποροι με 800 ευρώ ανά άτομα υπόσχονται να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες μέσα από συγκεκριμένα μονοπάτια ανάμεσα στα χωράφια.
Η διαδρομή που ακολουθούν είναι από την Ειδομένη προς τους Ευζώνους, ύστερα ακόμη πιο ανατολικά και μετά σε μικρές ομάδες περνούν τα σύνορα σε σημεία όπου ο φράκτης των Σκοπιανών φυλάσσεται μόνο με περιπολίες, όχι δηλαδή σε 24ωρη βάση. Ύστερα η κίνηση γίνεται προς τα βόρεια, προς την πόλη Selemli των Σκοπίων. Πρόκειται για μια διαδρομή 8 συνολικά ωρών η οποία συνήθως ξεκινάει σούρουπο και τελειώνει πριν το ξημέρωμα.
Το σημείο που σημειώθηκε το δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς έχει δυτικότερα τις περιοχής που αναφέρει το Spiegel, προφανώς είναι κάποιο άλλο πέρασμα που έχουν εντοπίσει οι λαθρέμποροι.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: