Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

14/3/16

Θα τρελάνουν τον κόσμο - Μουζάλας: Για το έγκλημα της Ειδομένης ευθύνεται η Ιστορία και όχι το δίδυμο Τσίπρα-Τασίας!!!

Εγκληματική ανευθυνότητα μπροστά στο δράμα των προσφύγων
Για το χάος στην Ειδομένη ο Μουζάλας βλέπει μόνον «ευθύνη της ιστορίας»
Σάλος για τον Τούρκο υπάλληλο στην Ελλάδα που θα αποφασίζει για την επανεισδοχή μεταναστών
Απίστευτες δηλώσεις από έναν γυναικολόγο την ώρα που εικόνες με νεογέννητα μέσα στις λάσπες κάνουν το γύρο του κόσμου - Ερωτηματικά για σκοπιμότητες δημιουργεί η πρωτοφανής απουσία του ΣΥΡΙΖΑ - Μακάρι να έρθουν οι Τούρκοι παρατηρητές, θα είναι παρόντες στην καταμέτρηση, δήλωσε ο υπουργός
«Διεθνή πρακτική» χαρακτήρισε την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Μακάρι να έρθουν» τόνισε, «διότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων καθώς ο Τούρκος παρατηρητής θα είναι παρόν στην καταμέτρηση μαζί με τους Έλληνες αλλά και τους εκπροσώπους της Frontex». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλοι καταλαβαίνουν ότι με αυτήν την πρακτική δεν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία εκτός βέβαια από τους αντιπολιτευόμενους και τους κακοπροαίρετους». 

Ο κύριος Μουζάλας είπε τέλος ότι είναι δύσκολο να αδειάσει η Ειδομένη καθώς όλοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα συντονισμού που έχουν παρατηρηθεί είπε ότι παρατηρείται αυτό που συμβαίνει και στους σεισμούς αλλά στη συνέχεια το χάος μπαίνει σε τάξη.

Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε: «Καταλαβαίνω ότι ο Τούρκος στα νησιά ακούγεται κάπως, αλλά είναι μια διεθνής πρακτική και διεθνώς η χώρα από την οποία επιστρέφονται οι μετανάστες, θέλει να έχει έναν αξιωματικό που θα βεβαιώνει ότι επιστρέφονται αυτοί οι οποίοι ήρθαν. Ο σκοπός θα είναι ακριβώς αυτός, να βεβαιώνεται ότι επιστρέφονται αυτοί ακριβώς που ήρθαν. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτό, γιατί εξαρτάται από την ροή. Η Frontex και οι ελληνικές αρχές θα "ελέγχουν" τον τρόπο που θα δουλεύει, πρόκειται για μια τεχνική μέθοδος που δουλεύει διεθνώς».

Στην παραδοχή πως ένας Τούρκος υπάλληλος θα αποφασίζει ουσιαστικά για την επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία, εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία με την Ευρώπη και με βάση όσα συμφωνήθηκαν στην Σμύρνη, προχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 

Η παραδοχή του αυτή, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με πρώτο τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που δήλωσε πως «δεν δέχεται Τούρκο χωροφύλακα στα νησιά». Είναι έγκλημα να βάλεις Tούρκο παρατηρητή στα νησιά, είπε και ζήτησε να μπουν ουδέτεροι αξιωματούχοι: «Εγώ δεν βάζω χωροφύλακα αμφισβήτησης» είπε. Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ζήτησε να ανοίξει και πάλι η Αμυγδαλέζα ως κέντρο κράτησης μεταναστών.


Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης μίλησε για μεγάλη διπλωματική υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα σε Τσίπρα-Νταβούτογλου.
Πρώτο Θέμα

Εφιαλτικές συνθήκες για χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη

Ζουν σε πλημμυρισμένες σκηνές - Βρέχει ασταμάτητα
Βρέχει ασταμάτητα στην Ειδομένη, από το μεσημέρι του Σαββάτου και καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής, και οι περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα στις πλημμυρισμένες σκηνές τους. 

Ο καταυλισμός καθημερινά βουλιάζει όλο και περισσότερο στη λάσπη. Οικογένειες στοιβάζονται σε μικρές σκηνές που διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση, καθώς άλλες είναι εντελώς πλημμυρισμένες. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να προστατευθούν με κάθε τρόπο από τη δυνατή βροχή, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν με τα μέσα που διαθέτουν.

Μάχες δίνονται για ένα αδιάβροχο και αγώνας για να στεγνώσει κάποιο ρούχο. Εκείνοι που καταφέρνουν να ανάψουν υποτυπώδεις φωτιές για να ζεσταθούν τα μέλη της οικογένειάς τους, ή για να μαγειρευτεί φαγητό, κάθονται πάνω από τη φωτιά με ομπρέλες για να την προστατέψουν από τη βροχή.

Την ίδια ώρα, ακόμα και κάτω από δυνατή βροχή, δεν μειώνονται οι ουρές για το συσσίτιο. Η έλλειψη φαγητού είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των προσφύγων στην Ειδομένη, παρά τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων. 

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής αντανακλώνται στο πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας Α που εντοπίστηκε σε 9χρονο παιδί, το οποίο μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο για νοσηλεία. Δεκάδες άλλα παιδιά μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Κικλίς ή στη Θεσσαλονίκη για ιώσεις και βρογχιολίτιδες. Ωστόσο, φόβοι υπάρχουν και για νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α, ή ακόμη και για κρούσματα λεπτοσπείρωσης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διέψευσε ότι εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας Α, αλλά όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Κέντρου Αθανάσιος Γιαννόπουλος: «Οι συνθήκες που επικρατούν στην Ειδομένη είναι απερίγραπτες».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση «δεν διορθώνεται με οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, είναι ένας βαλτότοπος» και πως «πρέπει να μετακινηθούν όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας από τον άναρχο αυτόν καταυλισμό σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν δημιουργηθεί».

Παρά τον εφιάλτη που ζουν, όμως, οι πρόσφυγες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι τα σύνορα θα ανοίξουν και γι' αυτό στην πλειονότητά τους αρνούνται να φύγουν από την Ειδομένη. Κάποιοι πάντως έχουν δεχθεί να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας, αν και σταδιακά όλοι οι χώροι γεμίζουν ασφυκτικά.

Την Κυριακή άνοιξε ένα νέο κέντρο στην Ριτσώνα και σε αυτό έγιναν προσπάθειες να μεταφερθούν πρόσφυγες από τον Πειραιά. Στο λιμάνι οι χώροι που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ στεγάζουν περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, ενώ δεκάδες σκηνές έχουν στηθεί έξω από τις κλειστές εγκαταστάσεις. 

Αν και ο προγραμματισμός ανέφερε ότι θα μεταφέρονταν 1.000 πρόσφυγες από τον Πειραιά στη Ριτσώνα, έως το βράδυ της Κυριακής περίπου 300 είχαν πειστεί να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: