Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016



10/6/16


Υποκριτικά τα όσα λέγονται κατά του συλλαλητηρίου «παραιτηθείτε» λένε οι διοργανωτές

15 Ιουνίου η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Αθήνα 
Ακρως υποκριτικά χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου «παραιτηθείτε» τα όσα λέγονται κατά της κινητοποίησης, υπενθυμίζοντας ποιοι υποστήριζαν και τι έλεγαν κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα το 2011. Επισημαίνουν ότι η διαδήλωση της Τετάρτης είναι μια δημοκρατική, ειρηνική συγκέντρωση, που θέλει να εκφράσει το συγκεκριμένο αίτημα στην κυβέρνηση. Υπογραμμίζουν, δε, ότι το κίνημα δεν είναι υποκινούμενο.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις απόψεις που έξεφρασε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ότι το κίνημα «κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής», αλλά και για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή που βλέπει «ομάδα Γεωργιάδη» πίσω από το κίνημα, οΠαναγιώτης Κωστούλας, εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, δήλωσε στο Mega:

«Έχει τρομερό ενδιαφέρον ότι μας κατηγορούν ως κίνημα της κατσαρόλας οι ίδιοι περίπου άνθρωποι που βρίσκονταν το 2011 στο Σύνταγμα και βγάζαν διαπρύσιους λόγους στο περίφημο κίνημα των Αγανακτισμένων μέσα στο οποίο υπήρχαν κατσαρόλες, αλλά δεν υπήρχαν μόνο κατσαρόλες. Υπήρχαν και κρεμάλες, υπήρχαν και ακραία αντικοινοβουλευτικά συνθήματα. Τα θεωρώ άκρως υποκριτικά όλα αυτά.
»Δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε κατσαρόλες, ούτε κρεμάλες, ούτε τίποτα από όλα όσα είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, στην δική μας πρωτοβουλία. Είμαι μια δημοκρατική, ειρηνική συγκέντρωση, η οποία μέσα στο πλαίσιο του συντάγματος και του νόμου θέλει να εκφράσει αυτό το συγκεκριμένο αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση».
Επέμεινε ότι «δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση ούτε να βελτιωθεί, ούτε να αλλάξει», τονίζοντας: «Είναι περίπου όπως χαρακτήριζε ο κ. Τσίπρας τον ΕΝΦΙΑ. Που έλεγε ότι δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται, μόνο καταργείται. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η κυβέρνηση αυτή και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι πρέπει να φύγει».
Κληθείς να σχολιάσει τα περί σύμπτωσης μεταξύ του αιτήματος του κινήματος και του αιτήματος της ΝΔ για εκλογές το σχόλιό του ήταν: «Έχουμε γίνει σάντουιτς μεταξύ δύο αντιμαχόμενων κατηγοριών».
Ο κ. Κωστούλας δεν πήρε, ωστόσο, θέση για το ποια θα ήθελε να είναι η επόμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι προτιμά «οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση από τα κόμματα του δημοκρατικού, συνταγματικού τόξου και όποια κόμματα δημιουργηθούν από εδώ και πέρα» και πρόσθεσε: «Να έρθει αυτός τον οποίο θα επιλέξει ο ελληνικός λαός».
Παρατήρησε ότι το κίνημα δεν «είναι απολιτίκ ή είναι εναντίον των κομμάτων γενικώς» και ότι «μεταξύ των διοργανωτών υπάρχουν και πολιτικά στελέχη, υπάρχουν και μη πολιτικά στελέχη».
«Δεν φιλοδοξούμε ούτε να γίνουμε πολιτικό κόμμα ούτε να διαμορφώσουμε εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ζητούμε από αυτή την κυβέρνηση να παραιτηθεί, ζητούμε να φύγει και ζητούμε να ακολουθηθεί η ομαλή δημοκρατική, συνταγματική οδός των εκλογών προκειμένου ο λαός να εκφράσει τη νέα του βούληση, η οποία όπως βλέπουμε διαμορφώνεται και στις μετρήσεις και σε πολλά άλλα πράγματα» υπογράμμισε.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο έτερος εκ των διοργανωτών, Γιώργος Τσουκαλαδάκης, υπογράμμισε: «Δεν είμαστε κίνημα της Κατσαρόλας, oύτε με κατσαρόλες θα πάμε. Είμαστε Άνθρωποι που εργαζόμαστε στον Ιδιωτικό τομέα, που στηρίξαμε πέρυσι το ''Μένουμε Ευρώπη''. Άνθρωποι που υπερασπιζόμαστε την αστική δημοκρατία».
Ο κ. Τσουκαλαδάκης πρόσθεσε ότι το κίνημα «παραιτηθείτε» δεν είναι υποκινούμενο. «Γελάμε» είπε, «με όλα αυτά που λέγονται από τον κ. Φίλη και άλλους, αλλά και η προβοκάτσια έχει τα όριά της».
Ποιοι είναι οι δύο πρωτεργάτες της συγκέντρωσηςΗ συγκέντρωση της Τετάρτης 15 Ιουνίου ξεκίνησε από μια διαδικτυακή παρέα που οργανώθηκε όπως αντιστοίχα πέρυσι είχαν οργανωθεί οι «Μένουμε Ευρώπη». Ο βασικός συντονισμός έγινε μέσω του facebook.

Σύμφωνα με Τα Νέα δύο πρόσωπα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο: Ο ένας είναι ο δικηγόρος Παναγιώτης Κωστούλας, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στις τελευταίες ευρωεκλογές υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Ελιάς - του σχήματος που υποστήριξε το κόμμα του. Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν υποστήριξε τη Φώφη Γεννηματά. Οι θέσεις του είναι φιλευρωπαϊκές και σοσιαλδημοκρατικές. Στην κριτική του Νίκου Φίλη απαντά ότι «εντός συνταγματικής ανοχής ήταν μονάχα οι δολοφονίες στη Μαρφίν, το κάψιμο της Αθήνας το 2008, τα χτισίματα καθηγητών στα πανεπιστήμια...».

Ο άλλος είναι ο Γιώργος Αθανάσιος Τσουκαλαδάκης, πρώην εργαζόμενος της Ολυμπιακής με συνδικαλιστική δράση. Παραιτήθηκε από το Δημόσιο, όπου μετατάχτηκε μετά το κλείσιμο της εταιρείας, για να ανοίξει μια δική του επιχείρηση με κύριο αντικείμενο την παραγωγή πόσιμου κολλαγόνου - το οποίο, μάλιστα, προωθεί διαφημίζοντάς το ο ίδιος στην τηλεόραση. Δηλώνει ενεργός πολίτης, πιστεύει στον ρόλο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και εκτιμά ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο όταν φύγει αυτή η «καταστροφική», όπως τη χαρακτηρίζει, σημερινή κυβέρνηση.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: