Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

16/6/16

Πώς η Ελλάδα έχασε 14 εκατ. δολάρια από τα Airbus!


Του Γιώργου Φιντικάκη
«Πώς να χάσετε 14 εκατ. δολάρια σε τέσσερα χρόνια». Έτσι θα μπορούσε να τιτλοφορείται η χθεσινή ανακοίνωση πώλησης των δύο παροπλισμένων Airbus A-340 των πρώην Ολυμπιακών Αερογραμμών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Διότι ναι μεν αγοράστηκαν έναντι 4,2 εκατ. δολαρίων για ανταλλακτικά και σκραπ από την Turboshaft των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο νικητής ωστόσο του προηγούμενου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, το 2012, η αμερικανική Apollo Aviation, είχε προσφέρει 18 εκατ. δολάρια!

Όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε απορρίψει την προσφορά ως μη συμφέρουσα για το Δημόσιο. Αν αποφανθεί το ίδιο και τώρα, δεν εγκρίνει δηλαδή τη συναλλαγή, τότε τα 20 ετών Airbus «θα μπορούσαν κάλλιστα να μετατραπούν σε ευρύχωρα κοτέτσια», όπως έλεγε χαριτολογώντας χθες άνθρωπος της αγοράς.
Η ιστορία πώλησης των δύο ταλαίπωρων αεροσκαφών που είχαν αγοραστεί το 1997 προς 180 εκατ. ευρώ το ένα και στοιχίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο 800.000 ευρώ ετησίως για συντήρηση και πάρκινγκ συνιστά ένα οικονομικής φύσης «αεροπορικό δυστύχημα».
Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη κακοδαιμονία που ταλαιπωρεί δεκαετίες τώρα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα.

Για τη συνέχεια liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια: