Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Αποσύρονται γλυπτά από σημεία της Αθήνας για να προστατευθούν

Την απόφαση να αποσυρθούν ορισμένα γλυπτά που είναι τοποθετημένα σε επισφαλή σημεία της πόλης έλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ύστερα από τα κρούσματα βανδαλισμών και την κλοπή ορειχάλκινων προτομών από το Πνευματικό Κέντρο.

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε, σχεδόν ομοφώνως, την πρόταση του δημάρχου για προσωρινή - κατά τρεις μήνες - μεταφορά ορειχάλκινων μνημείων της πόλης στη Δημοτική Πινακοθήκη και σε άλλα προσβάσιμα στους πολίτες σημεία. Την επιλογή των μνημείων θα κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς.


Οι υπηρεσίες του δήμου ξεχώρισαν 49 γλυπτά, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται φαινόμενα παραβατικότητας. Σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστημονικούς και εικαστικούς φορείς θα επιλεγούν εκείνα που θα αποσυρθούν προσωρινά.

Θα γίνει αντικατάστασή τους με εκμαγεία και προβλέπεται ότι τα πρωτότυπα έργα θα εκτεθούν στην δημοτική πινακοθήκη. Σήμερα, αναμένεται να αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο η άμεση απόσυρση και φύλαξη των 4 ορειχάλκινων αγαλμάτων που βρίσκονται στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καμίνης «η κλοπή έργων τέχνης τα οποία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το δημόσιο χώρο και την αισθητική της πόλης πιστοποιούν το πρόβλημα. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως η δημόσια χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών, η διακίνηση παράνομων προϊόντων, τα κυκλώματα επαιτείας».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παραβατικότητα στην περιοχή που περιλαμβάνεται στο τρίγωνο από το Πνευματικό Κέντρο και τη Νομική Σχολή έως την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του από το Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη λήψη άμεσων μέτρων για την περιφρούρηση του κέντρου της Αθήνας, αποτελεσματικά και δίχως καθυστέρηση. «Υπάρχει εντέλει ή όχι σχέδιο της Αστυνομίας για την καλπάζουσα παραβατικότητα, ζήτημα κομβικής σημασίας για την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα στην πόλη;» διερωτήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: