Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

10/6/16

Προπαγανδιστική λάσπη - Η Αυγή παίρνει τη σκυτάλη από τον Φίλη κατά των «Παραιτηθείτε»

Κι άλλο λάδι στη φωτιά ρίχνει η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ
Τους καταλογίζει ότι είναι οι σύγχρονοι οπαδοί των διαδηλώσεων της «κατσαρόλας» - «Πολιτικοί υποστηρικτές του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, τουϊτεράδες τύπου Μουρούτη...» γράφει η εφημερίδα για την κίνηση που ετοιμάζει αντικυβερνητική διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου
Μέτωπο με τους διοργανωτές του κινήματος «Παραιτηθείτε», που ετοιμάζουν αντικυβερνητική διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου, ανοίγει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (Βούτσης, Σκουρλέτης) πήραν μεν αποστάσεις από τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ο οποίος είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα της διαδήλωσης, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει για τα καλά στο στόχαστρό του τους αντικυβερνητικούς, θεωρώντας ότι πίσω από την κίνηση κρύβονται όλες οι ακραίες αντιπολιτευτικές δυνάμεις, με νεοφιλελεύθερη ιδεολογική ταυτότητα και εμβληματικό ηγέτη τον Άδωνι Γεωργιάδη!

Η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» παίρνει τη σκυτάλη από τον υπουργό Παιδείας και ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης με τους «Παραιτηθείτε», καθώς δεν τους εμφανίζει απλά ως συνεχιστές του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη» και του «ναι» στο περσινό δημοψήφισμα, αλλά ευθέως τους καταλογίζει ότι είναι οι σύγχρονοι οπαδοί των διαδηλώσεων της «κατσαρόλας», που είχαν εμφανιστεί στη Χιλή στα τέλη του 1971 κατά της κυβέρνησης Αλιέντε! Τους παρουσιάζει δηλαδή κάπως σαν… αντεπαναστάτες, που όπως η αστική τάξη σε εκείνη την ταραγμένη Χιλή προσπαθούσε να ρίξει την αριστερή ριζοσπαστική, ου μην και επαναστατική κυβέρνηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους νεοφιλελεύθερους του Φρίντμαν – και τον Πινοσέτ φυσικά - έτσι και τώρα στην Ελλάδα, οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού βάλουν κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, που ανατρέπει δήθεν το κατεστημένο!

Είναι χαρακτηριστική η ανάλυση που κάνει η Αυγή με επίκεντρο την κινητοποίηση των «Παραιτηθείτε»: «Πολιτικοί υποστηρικτές του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδη, τουϊτεράδες τύπου Μουρούτη και ορισμένοι ακραιφνώς νεοφιλελεύθεροι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού είναι οι "ακομμάτιστοι" οργανωτές των συγκεντρώσεων "Παραιτηθείτε" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 15 του μήνα, που τις τελευταίες ώρες ζητούν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για να προσδώσουν πολιτική υπόσταση στην κίνησή τους» γράφει η εφημερίδα, δίνοντας γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: «Τα περί απόπειρας του υπουργού ή της κυβέρνησης να θέσουν τις κινητοποιήσεις εκτός νόμου είναι αντιστοίχου σοβαρότητας με τους ισχυρισμούς "Ο Φίλης θα καταργήσει τα φωνήεντα" και το βίντεο που έχουν φτιάξει για την περίσταση, που ξεκινάει από τους Σπαρτιάτες, περνάει από τον Κολοκοτρώνη και καταλήγει στον Κ. Καραμανλή». Για να καταλήξει στο βαρύγδουπο συμπέρασμα, που συνδέει εμμέσως πλην σαφώς τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη μνημονιακή -και με ευθύνη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ – Ελλάδα του 2016 με τα όσα έγιναν στη Χιλή του Αλιέντε το 1971: «Αυτά και άλλα δείχνουν ότι από το "Μένουμε Ευρώπη" ταξιδεύουν προς... Χιλή!».

Στο μεταξύ να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην υιοθετήσει επισήμως την ακραία γλώσσα του Νίκου Φίλη – ο οποίος έθεσε περίπου θέμα… συνταγματικής εκτροπής με την κινητοποίηση των «Παραιτηθείτε»-, ενώ το δικαίωμα στις διαδηλώσεις υπεράσπισαν, αδειάζοντας εμμέσως τον υπουργό Παιδείας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Πάντως ο ίδιος ο κ. Φίλης απέρριψε το αίτημα της ΝΔ για παραίτησή του από την κυβέρνηση, ενώ απέφυγε να οξύνει περισσότερο τα πνεύματα, πιθανόν αντιλαμβανόμενος ότι οι άστοχες αρχικές του δηλώσεις να ενίσχυαν τελικά την προσπάθεια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι η κινητοποίηση της 15ης Ιουνίου εντάσσεται σε μία προσπάθεια της ΝΔ να διατηρήσει «ζωντανό» το αίτημά της για προσφυγή σε εκλογές, ένα αίτημα που υποχωρεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του γεγονότος ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση και ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: