Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Βόζεμπεργκ: Πολεμική πράξη κατά της Ορθοδοξίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Πολεμική πράξη που στρέφεται κατά της Ορθοδοξίας, αλλά και παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε., χαρακτηρίζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και προσωπικά του προέδρου της χώρας Τ. Ερντογάν, για τη μετατροπή την Αγίας Σοφίας σε τζαμί για την περίοδο του Ραμαζανιού, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ. 

Όπως έκανε γνωστό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό, εκτός από την ερώτηση που απηύθυνε προς το Ευρωκοινοβούλιο, σήμερα αναμένεται να θα κοινοποιήσει επιστολή διαμαρτυρίας και στην Unesco για το ζήτημα αυτό.


Η κα. Βόζεμπεργκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου μα αποτελεί απάντηση στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή, πρόσθεσε ότι στην επιθετική πολιτική που ασκεί ο κ. Ερντογάν εντάσσεται και η αποπομπή του «φιλοευρωπαίου» πρωθυπουργού Α. Νταβούτογλου, καθώς επίσης και οι πιέσεις του προς την Ε.Ε. για την εξασφάλιση βίζας, παρακάμπτοντας τις προϋποθέσεις, αλλά και η εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κονδυλίων για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Η ευρωβουλευτής υπενθύμισε ότι η Αγία Σοφία από το 1934 έχει αναγνωριστεί ως μουσειακός και πολιτιστικός χώρος διεθνούς ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας ότι με την ερώτηση που απηύθυνε προς την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζητάει να απαντηθεί αν η ενέργεια αυτή της Τουρκίας θα καταγραφεί ως αρνητική πράξη στην ετήσια έκθεση της ΕΕ για τις υπό ένταξη χώρες και αναφερόμενη στο κ. Ερντογάν είπε: «τόλμησε να τον μετατρέψει αυθαίρετα σε τζαμί παραβιάζοντας και τους κανόνες της Ε.Ε. σε έναν θρησκευτικό εν δυνάμει τόπο σε μια στρατηγική πολεμική σε βάρος της Ορθοδοξίας».

Καταλήγοντας, έκανε γνωστό ότι απευθύνει την επιστολή και προς την Unesco, με δεδομένο ότι και ο διεθνής οργανισμός έχει αναγνωρίσει την Αγία Σοφία ως κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος και και μουσειακό χώρο μεγάλης τουριστικής επισκεψιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: