Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Πρωτοφανής φίμωση δημοσιογραφικού λόγου - Εισαγγελέας επιχείρησε να συλλάβει τον δημοσιογράφο Θωμαΐδη!

Ένα πρωτοφανές γεγονός για τον δημοσιογραφικό χώρο αλλά και την ελεύθερη ενημέρωση, συνέβη τα ξημερώματα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η εισαγγελέας υπηρεσίας συνοδευόμενη από αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλε στις 2:00 τα ξημερώματα στον τηλεοπτικό σταθμό με σκοπό να συλλάβει το δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη για δήθεν παραβίαση δικαστικής απόφασης. 

Είχε προηγηθεί σήμα για να μην προβληθεί η χθεσινοβραδινή εκπομπή του κ. Θωμαΐδη, ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ , ωστόσο δεν υπήρχε ένταλμα και η εκπομπή μεταδόθηκε κανονικά.


Για περίπου 40 λεπτά η εισαγγελέας έκανε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλο το κτήριο, σε τρεις ορόφους, για να εντοπίσει τον δημοσιογράφο κάτι το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό και η εισαγγελέας αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του σταθμού στις 2:40.

Τα περιπολικά παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό και τελικά αποχώρησαν.

«Η μεταμεσονύκτια εισβολή
 αστυνομικών και εισαγγελέα σε τηλεοπτικό σταθμό ψάχνοντας δημοσιογράφο, μάλλον σε άλλες εποχές παραπέμπει κι όχι σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς .

Πρωτοφανές περιστατικό

«Είναι πρωτοφανές το γεγονός», είναι η πρώτη φορά που εισβάλει ο εισαγγελέας σε τηλεοπτικό κανάλι και γενικά σε μέσο ενημέρωσης. Δεν έχει ξαναγίνει από το 1975, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

«Την περίοδο που δικηγορώ, ποτέ μα ποτέ δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου ξημερώματα η Αστυνομία να εισβάλει σε μέσο ενημέρωσης», δήλωσε στο σταθμό μας ο επιφανής ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.


Η ανακοίνωση της διοίκησης του ΣΚΑΪ: 
Πρωτόγνωρες καταστάσεις για ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες συνέβησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ξημερώματα Τρίτης 14 Ιουνίου 2016. Κατόπιν εγκλήσεως του Βαγγέλη Μαρινάκη για δήθεν παραβίαση δικαστικής απόφασης (πλημμέλημα του μονομελούς) από τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη κατά τη διάρκεια της εκπομπής του η "ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑϊ" κινητοποιήθηκε η αστυνομία και η εισαγγελία Πειραιά και εισήλθαν στο κτίριο των εγκαταστάσεων του ΣΚΑΙ προσπαθώντας να εντοπίσουν και να συλλάβουν το δημοσιογράφο. 

Η εντυπωσιακή κινητοποίηση της αστυνομίας, η έρευνα σε χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΚΑΪ, Ο υπερβάλλων ζήλος για τη σύλληψη του δημοσιογράφου με αφορμή μία αβάσιμη καταγγελία του Μαρινάκη, προσβάλλουν το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία και προκαλούν απορία στους πολίτες γιατί στα σοβαρά κακουργήματα δεν βλέπουν αντίστοιχη ετοιμότητα της αστυνομίας!
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ 


«Η εισβολή αστυνομικής δύναμης με συνοδεία Εισαγγελέα, χθες τα ξημερώματα στα γραφεία του Τ/Σ ΣΚΑΪ, δεν μπορεί βέβαια να εκληφθεί ως δικαίωση ανεξαρτησίας για τη δικαστική εξουσία. Ιδιαίτερα με την ενέργεια αυτή διαπιστώνεται παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο.

»Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει με ιδιαίτερη ανησυχία το περιστατικό και υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών και στην ελευθερία της έκφρασης.»


H ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζει απερίφραστα την επιχείρηση σύλληψης του δημοσιογράφου Κυριάκου Θωμαΐδη, που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουνίου, όταν αστυνομική δύναμη με τη συνοδεία εισαγγελέα εισέβαλε στον χώρο εργασίας του, ενώ προηγουμένως είχε απαιτηθεί να μη μεταδοθεί η εκπομπή του.

Η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι αδιαπραγμάτευτη, ο τρόπος, με τον οποίο αποφασίζουν να την αξιοποιήσουν οι λειτουργοί της δεν είναι υπεράνω κριτικής: τόσο η απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας όσο και η μεταμεσονύχτια εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις ενημερωτικού Μέσου, αποτελούν σαφή περιορισμό του δημοσιογραφικού έργου και ευθεία απειλή στην ελευθερία του Τύπου.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τις δικαστικές αρχές να διατηρήσουν έναντι της δημοσιογραφίας και των εργαζόμενων που την υπηρετούν τον σεβασμό που επιβάλλει η διάσταση της Ενημέρωσης ως κοινωνικού αγαθού και στοιχείου δημοκρατίας.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/317547/1-protofanis-fimosi-tou-dimosiografikou-logou-o-eisaggeleas-epiheirise-na-sullavei-ton-dimosiografo-thomaidi/#ixzz4BZkMjXxf

Δεν υπάρχουν σχόλια: