Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017



Στη νότια Αλβανία με φιρμάνια-μαϊμού αρπάζουν ελληνικές περιουσίες

Το προεδρείο της «Ομόνοιας» συναντήθηκε με κατοίκους στο χωριό Αρδάσοβα (φωτ.: Γραφείο Τύπου «Ομόνοιας»)
Συνεχίζουν απτόητοι τις προκλήσεις οι Αλβανοί σε βάρος περιουσιών της ομογένειας, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσε την ενταξιακή τους πορεία. Σύμφωνα με καταγγελίες που κάνει η  οργάνωση της ελληνικής μειονότητας «Ομόνοια», τους τελευταίους μήνες στη νότια Αλβανία εμφανίζονται όλο και περισσότεροι «ιδιοκτήτες» μεγάλων εκτάσεων, και με φιρμάνια-μαϊμού διεκδικούν περιοχές από τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους.



Μάλιστα, το προεδρείο της «Ομόνοιας» επισκέφθηκε πρόσφατα το χωριό Αρδάσοβα και συνομίλησε με τους κατοίκους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα καλούνται από δήθεν απογόνους του Αγά Τσίνι να πληρώνουν ενοίκιο για τους ελαιώνες τους. Οι συγκεκριμένοι ελαιώνες, όπως και αρκετά βοσκοτόπια, είναι κοινοτικές εκτάσεις και οι ελληνικής καταγωγής αγρότες και κτηνοτρόφοι τα έχουν νοικιάσει για 10, 20 ή ακόμη και για 99 χρόνια από το κράτος.
«Η ελληνική μειονότητα στη νότια Αλβανία είναι όμηρος όχι μόνο της διαφθοράς που μαστίζει όλη τη χώρα, αλλά και εθνικιστικών κύκλων που θέλουν να την απογυμνώσουν περιουσιακά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Ομόνοιας» η οποία έστειλε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών πολυσέλιδη έκθεση με πολλές χαρακτηριστικές περιπτώσεις .
Την έκθεση αυτή ο Νίκος Κοτζιάς τη χρησιμοποίησε στην πρόσφατη συζήτηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
«Οι διεκδικούμενες εκτάσεις αφορούν κυρίως τους Δήμους Φοινίκης, Δρόπολης και Χειμάρρας. Σε πολλές έρευνες έχει διαπιστωθεί η πλαστότητα των εγγράφων με τη χρησιμοποίηση χαρτιών από την ίδια γραφομηχανή του 1965 και με πανομοιότυπα κείμενα», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Έθνος ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Λεωνίδας Παππάς.
http://www.pontos-news.gr/article/158436/sti-notia-alvania-me-firmania-maimoy-arpazoyn-ellinikes-perioysies

Δεν υπάρχουν σχόλια: