Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Σουηδία: Η κεντροαριστερή κυβέρνηση επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση

2-2-2017

Η απόφαση αυτή αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες που γεννήθηκαν από το 1999 και έπειτα


Την επαναφορά του θεσμού της υποχρεωτικής θητείας από το επόμενο έτος αποφασίζει σήμερα Πέμπτη η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας, καθώς ο αριθμός των εθελοντών στρατιωτών έχει μειωθεί, ενώ οι προκλήσεις για την ασφάλεια της χώρας αυξάνονται. 

Η σκανδιναβική χώρα κατάργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2010, αλλά η έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής έχει αυξηθεί, στον απόηχο και της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, οδηγώντας τη Σουηδία να εντείνει τη στρατιωτική της ετοιμότητα.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες που γεννήθηκαν από το 1999 και έπειτα, αν και μόνο μια μειοψηφία από αυτούς θα επιλεγούν για υπηρεσία. 

«Είχαμε πρόβλημα στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων σε εθελοντική βάση και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο, ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαίο να επαναφέρουμε την υποχρεωτική στράτευση» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Peter Hultqvist μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SR.

Η απόφαση συνεπάγεται την κλήση έως 4.000 ανδρών και γυναικών για στρατιωτική εκπαίδευση το 2018 και το 2019 πρόσθεσε ο Σουηδός υπουργός.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/340293/souidia-i-kedroaristeri-kuvernisi-epanaferei-tin-upohreotiki-strateusi-/#ixzz4aCGwqL9h
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: