Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

O ανιστόρητος υπουργός Παιδείας



Την αναγνωρισμένη από τη Βουλή των Ελλήνων γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με σφαγές και εκτοπισμούς ελληνικών πληθυσμών την περίοδο 1914-1923 από το κίνημα των Νεότουρκων και με θύματα περίπου 213.000-368.000 ανθρώπους «αποκήρυξε» εν μία δήλωση ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από πολιτικούς, ιστορικούς και συλλόγους Ποντίων και φέρνοντας για ακόμα μία φορά σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση το Μαξίμου που καλείται να «λογοδοτήσει» για τον υπουργό του.


Η νέα δήλωση-αυτογκόλ του υπουργού Παιδείας, ότι είναι άλλο η αιματηρή εθνοκάθαρση και άλλο η γενοκτονία με την αυστηρή επιστημονική έννοια, έγινε σε τηλεοπτική συνέντευξη του Νίκου Φίλη. Μιλώντας στο Star ρωτήθηκε για τη δήλωση που είχε κάνει προ επτά ετών περί εθνοκάθαρσης και όχι γενοκτονίας, όταν βέβαια δεν ήταν υπουργός Παιδείας.

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος έκανα τη δήλωση. Συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια» δήλωσε ο κ. Φίλης, διευκρινίζοντας ότι «η κρατική πολιτική αναγνωρίζει ημέρα γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού».

Η δήλωση αυτή που ξεπέρασε κάθε πολιτικό προηγούμενο του υπουργού Παιδείας έβαλε φωτιά στο κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Χαράλαμπος Αποστολίδης συνέκρινε τον υπουργό Παιδείας με την Μαρία Ρεπούση κάνοντας λόγο για δήλωση στα όρια της εθνικής προδοσίας.

Ο σάλος που ξέσπασε στο πολιτικό σκηνικό ανάγκασε κύκλους του Υπουργείου Παιδείας να διευκρινίσουν ότι πρόκειται για ήδη εκπεφρασμένη προσωπική άποψη του Νίκου Φίλη αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό.

Η Γενοκτονία των Ποντίων έχει αναγνωριστεί επισήμως, εκτός από το Ελληνικό κράτος, από τη Σουηδία, την Αυστραλία και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών καθώς από πολιτείες της Αμερικής. Παράλληλα, η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών έχουν χιλιάδες μαρτυρίες για το ειδεχθές, προμελετημένο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον των Ελλήνων του Πόντου. 



To zougla.gr μίλησε με Ενώσεις Ποντίων και καλλιτέχνες που έλκουν την καταγωγή τους από τον μαρτυρικό Πόντο.

Σε δηλώσεις του, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Γεώργιος Παρχαρίδης, χαρακτήρισε ως ανιστόρητες τις δηλώσεις του κ. Φίλη: «Διαπίστωσα δυστυχώς ότι εξακολουθεί να έχει τις ίδιες απόψεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής με αυτές που είχε ως δημοσιογράφος και εδήλωσε στην Αυγή στις 20-8-2014» είπε και συνέχισε:

«Ουσιαστικά o κ. Φίλης αρνείται τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής και το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει τον ποντιακό ελληνισμό σε όλον τον κόσμο. Εμείς θέλουμε να του πούμε ότι με τις απόψεις αυτές που είναι πλήρως ανιστόρητες, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας μας, διαστρεβλώνοντας την ιστορία…».

Στις δηλώσεις του ο κ. Παρχαρίδης τόνισε πως «η ελληνική Βουλή το 1994, ομόφωνα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», ενώ «το 2007 η Ένωση Ακαδημαϊκών, απεδέχθη ότι η Γενοκτονία του Πόντου και της Ανατολής έχει συντελεστεί και αντίστοιχα το 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απεδέχθη την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής και ζήτησε από την Τουρκία να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να αναγνωρίσει το κακό παρελθόν της».

Oι δηλώσεις του κ. Παρχαρίδη στο zougla.gr:



Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης ανέφερε: «Εμείς ήδη έχουμε πάρει θέση για το θέμα του κ. Φίλη, μετά την υπουργοποίησή του. Το όλο θέμα ξεκινά από το επίμαχο άρθρο του στην Αυγή. Ζητήσαμε μετά την υπουργοποίησή του να λάβει θέση και εν πάση περιπτώσει να ανακαλέσει ή να μας γνωρίσει εάν εμμένει στις θέσεις του αυτές… Παράλληλα βέβαια του αναφέραμε και το θέμα αφαίρεσης από τα βιβλία της ιστορίας του κεφαλαίου «Ο παραευξείνιος ελληνισμός κατά τον 19ο και 20ό αιώνα» που ήταν το μοναδικό κεφάλαιο στο οποίο γινότανε σαφής χρήση του όρου Γενοκτονία. Ουδέποτε λάβαμε απάντηση». Συνεχίζοντας, ο κ. Τοπαλίδης ανέφερε ότι το θέμα κοινοποιήθηκε και «στον πρωθυπουργό αλλά και στους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων ζητώντας στην περίπτωση που επιμένει ο κ. Φίλης, την παραίτησή του». Ο πρόεδρος της Ένωσης χαρακτήρισε και ο ίδιος ανιστόρητες τις αναφορές του υπουργού, κάνοντας λόγο για τεχνάσματα με επιστημονικοφανή επιχειρήματα με τα οποία «προσπαθεί να αποδυναμώσει το θέμα της Γενοκτονίας». Του απέδωσε δε, πρόθεση «κεμπελίστικης προπαγάνδας».

Υπενθύμισε ακόμη στον κ. Φίλη ότι ο ίδιος ο εμπνευστής του όρου «Γενοκτονία» ο Πολωνός νομικός Raphael Lemkin είχε στο μυαλό του την έρευνα που έκανε για τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων στην οθωμανική αυτοκρατορία. Μεταξύ άλλων ο κ. Τοπαλίδης είπε πως αποτελεί «μονόδρομος οι δυναμικές κινητοποιήσεις «, ενώ εξετάζεται ακόμη και η υποβολή μήνυσης κατά του κ. Φίλη.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Τοπαλίδη:



Kαταδικάζει τις δηλώσεις Φίλη η Νεολαία Ποντίων

«Αναρωτιόμαστε με ποια ιδιότητα τοποθετείται πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Είναι κάποιος ιστορικός; Απ’ ότι ξέρουμε το πτυχίο της Νομικής δεν το πήρε. Ο κ. Φίλης λέει για τη μέθοδο που έγιναν τα γεγονότα και αναφέρει πως δεν συντελούν Γενοκτονία. Γνωρίζει ότι ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο, την ίδια χρονική περίοδο και από τον ίδιο θύτη, συντελέστηκαν οι Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας; Τις διαψεύδει και αυτές;» διερωτήθη ο κ. Αλέξανδρος Εφραιμίδης από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

«Μας προβληματίζει η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης για τα ζητήματα των Ποντίων» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και ο ίδιος στο ζήτημα του κεφαλαίου που αφαιρέθηκε από το βιβλίο της ιστορίας που έκανε λόγο για Γενοκτονία των Ποντίων.



Παύλος Κοντογιαννίδης: Η θέση του δίπλα στην Ρεπούση τον περιμένει σύντομα

«Toν Φίλη δεν τον γνώριζα πριν από ένα χρόνο. Δεν μου λέει τίποτα αν είναι υπουργός Παιδείας. Λυπάμαι για τις δηλώσεις του. 365.000 άτομα σκοτώθηκαν. 

Αυτό τι ήταν εμποροπανήγυρις; Μην ξεχνάει ότι η θέση του δίπλα στην Ρεπούση τον περιμένει πολύ σύντομα», δηλώνει με οργή στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο πρώην βουλευτής και ηθοποιός, Παύλος Κοντογιαννίδης.

Oι δηλώσεις του στο zougla.gr



Ο προπονητής και πρώην βοηθός του Ρεχάγκελ, Γιάννης Τοπαλίδης στο zougla.gr:

«Πρέπει να σεβαστεί όλους τους Πόντιους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με αυτά που λέει, καθώς οι οικογένειές μας έχουν πληρώσει με το αίμα της την τουρκική θηριωδία. Εγώ μεγάλωσα με τη γιαγιά που είχε εκδιωχθεί από τον Πόντο και έχω ακούσει πολλές ιστορίες που με στοιχειώνουν μέχρι σήμερα. Να δούμε αν ο κύριος Φίλης είχε χάσει μέλη της οικογένειάς του τι θα έλεγε τότε», είπε στο zougla.gr. 


Oι δηλώσεις του Λευτέρη Πανταζή στο zougla.gr:

Την ώρα που από το 1994 η ελληνική βουλή έχει αναγνωρίσει τη θηριωδία των Τούρκων απέναντι στους Ποντίους ως ποντιακή γενοκτονία έρχεται εν έτει 2015 ο κύριος Φίλης, ο οποίος άκουσον άκουσον είναι υπουργός Παιδείας να αμφισβητήσει το μακελειό που υπέστη ο Πόντος. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι απανταχού Πόντιοι, να μην ξεχνούν αυτή τη γενοκτονία. Έτσι και εγώ δίνω το παρών με άλλους συνάδελφους κάθε χρόνο στην εκδήλωση που γίνεται. Δεν μπορεί αυτός που πρεσβεύει την παιδεία να πιάνεται αδιάβαστος.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, φίλια πυρά από τη συγκυβέρνηση


Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία (με την επιστημονική έννοια του όρου). 

Ο κ. Φίλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, είπε ότι δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ποντίων, καθώς κατά την άποψή του δεν πληρούνται τα «επιστημονικά κριτήρια» για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. «Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή. Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία Δημοκρατία, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».

Μεϊμαράκης: Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη

«Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση. Καλούμε τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά ναξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης!». 

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κάνει λόγο για «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων».

«Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως "Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο", 21 χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος» προσθέτει ο κ. Μεϊμαράκης.

«Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την ελληνική Ιστορία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη» καταλήγει ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Τζιτζικώστας: Να παραιτηθεί ο κ. Φίλης

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη δήλωσή του με την οποία αμφισβητεί τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζήτησε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας κάνει λόγο για «απαράδεκτη και ανιστόρητη τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη» και σημειώνει: «Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του.

Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”.

Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών».

«Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Τzιτζικώστας.

ΑΝΕΛ: Δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις Φίλη

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε ανακοίνωση σημειώνει: «Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού.
Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Μιχελογιαννάκης: Όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία

Παράλληλα, ανακοίνωση έβγαλε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης ΜΙχελογιαννάκης, στην οποία αναφέρει: «Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους.

»Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής, η έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά.

»Οι πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτής».

Να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης καλεί τον Αλέξη Τσίπρα το ΠΑΣΟΚ. 

MME με θεματολογία από τον Πόντο αναρωτιούνται: Θα εφαρμοστεί ο αντιρατσιστικός νόμος για τον Υπ. Παιδείας που αρνείται τη Γενοκτονία;

Σύμφωνα με το νέο αντιρατσιστικό νόμο και το άρθρο 2:

Δημόσια επιδοκιμασία ή άρνηση εγκλημάτων

1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους της που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά μίας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου.

2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τελέστηκε από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων, επιβάλλεται φυλάκιση έξι (6) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως είκοσι πέντε χιλιάδων (10.000 - 25.000) ευρώ».

Να θυμίσουμε ότι για την ιστορία και τη μνήμη κάποιων με 54 βουλευτές να τάσσονται υπέρ και 42 κατά, υπερψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Πρόκειται για αυτό που περιλαμβάνει και τη διάταξη για τις γενοκτονίες κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Μικρασιάτες).

Υπέρ του άρθρου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με εξαίρεση την Μαρία Ρεπούση που καταψήφισε, ενώ κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι. Τρεις επέλεξαν το «παρών», οι Γρηγόρης Ψαριανός, Mίμης Ανδρουλάκης και Βύρων Πολύδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: