Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015


1/11/15

Χ. Γεωργιάδης: «Εβλεπα την Ελλάδα να πηγαίνει στα βράχια»

Ηταν περισσότερα τα κράτη που δεν συμφώνησαν με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέει ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.


Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης μιλάει στην «Κ» για τις στιγμές της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της Ελλάδας στα επαναλαμβανόμενα Eurogroup, την ευθύνη που ο ίδιος αισθάνθηκε για το πού οδηγείτο η χώρα και ότι το Grexit δεν ήταν απλά τεχνητή απειλή. Αναφέρεται στις χώρες που διαφώνησαν με την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και αναλύει την πορεία της επιτυχημένης εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος που φέρνει τη χώρα του ακόμη πιο κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο.
– Η δική σας εμπειρία στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορεί να ειπωθεί ότι βρήκατε προτάσεις ισοδύναμες με τις δικές τους;
– Η βασική μου διαπίστωση είναι ότι δεν πρέπει να αφήνει κανείς ιδιαίτερα περιθώρια στη διαπραγμάτευση. Πρέπει να προκαταλαμβάνεις όσο μπορείς το αποτέλεσμα μέσα από τη δική σου προετοιμασία και τις δικές σου ενέργειες. Για παράδειγμα, μια βασικότατη μνημονιακή υποχρέωση αφορούσε τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη συμμόρφωση με ιδιαίτερα αυστηρούς στόχους. Δεν ήθελα να αφήσω τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου στη διαπραγμάτευση και στην τρόικα. Λάβαμε τις αποφάσεις που έπρεπε και πετύχαμε τους στόχους, περιορίζοντας έτσι το περιθώριο για απαιτήσεις από την τρόικα.
– Ο στόχος ήταν καθορισμένος, ο τρόπος δηλαδή ήταν υπόθεση της Κύπρου.
– Ακριβώς. Βασικά αυτό που θέλαμε να διασφαλίσουμε είναι την αποφυγή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Θεωρώ πως η φορολογία είναι η χειρότερη μορφή λιτότητας. Σκοτώνει την οικονομική δραστηριότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης. Ηταν ορατός ο κίνδυνος πλήρους διατάραξης του φορολογικού συστήματος της Κύπρου, με τρόπο που θα επιβάρυνε μια οικονομία που ήδη ήταν σε ύφεση. Για να αποφύγουμε όμως αυτό τον κίνδυνο ξέραμε πως έπρεπε να περιορίσουμε τις δημόσιες δαπάνες. Εξορθολογήσαμε τον προϋπολογισμό, παγώσαμε τις προσλήψεις, προβήκαμε σε ριζική μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής. Και ουσιαστικά ισοσκελίσαμε τον προϋπολογισμό μέσα σε έναν χρόνο. Και με αυτό τον τρόπο ακριβώς δεν αφήσαμε το περιθώριο στην τρόικα να μας πιέσει και να μας επιβάλει φόρους

Για τη συνέχεια Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: