Δίκη Μαρφίν: Δεν πήγαν οι μάρτυρες!
Αρχισε χθες στο Κακουργιοδικείο και διεκόπη για τις 14 Ιανουαρίου
Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού
Βάσω Παλαιού
Αρχισε για να... διακοπεί η δίκη για την υπόθεση του δολοφονικού εμπρησμού στο υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν, τον Μάιο του 2010, κατά τη διάρκεια πανελλαδικού συλλαλητηρίου κατά του πρώτου Μνημονίου. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι, η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης.
Χθες, κάθισαν στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) της Αθήνας δύο κατηγορούμενοι: ο 36χρονος, Θεόδωρος Σίψας, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση του εμπρησμού του τραπεζικού υποκαταστήματος, και ο 31χρονος Παύλος Αντρέεβ ή Ανδρεάδης, ο οποίος κατηγορείται για την αντίστοιχη επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός, χωρίς θύματα.
Η υπόθεση εκφωνήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία δεκάδων συγκεντρωμένων και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Η εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο, δεν προχώρησε, καθώς έλειπαν πάνω από 10 μάρτυρες. Υστερα από δίωρη διάσκεψη, οι δικαστές και οι ένορκοι του ΜΟΔ αποφάσισαν τη διακοπή της δίκης για τις 14 Ιανουαρίου 2016 και διέταξαν τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων οι οποίοι κρίθηκαν ουσιώδεις για την πρόοδο της δίκης.
Ετσι, έπειτα από τέσσερις αναβολές, οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη, αναμένουν με αγωνία την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, πεντέμισι χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα. Από την πλευρά τους και οι κατηγορούμενοι αναμένουν την έναρξη της δίκης, καθώς αμφότεροι αρνούνται τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται (κατά περίπτωση ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, έκρηξη, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικής βόμβας, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας).
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, οι δράστες αποτελούσαν ομάδα περίπου 12 ατόμων, τα οποία κουβαλούσαν ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες, ενώ είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Η ομάδα αυτή στη συνέχεια φέρεται ότι διαχωρίστηκε σε δύο υποομάδες, η μία εκ των οποίων κατευθύνθηκε στο βιβλιοπωλείο Ιανός και η άλλη στο υποκατάστημα της Μαρφίν. Οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι, εμπλέκονται στην υπόθεση από χαμηλής ευκρίνειας φωτογραφίες από κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας, από μαρτυρίες αστυνομικών και από ένα ανώνυμο σημείωμα που τους έβαζε στο «κάδρο» των δολοφονικών επιθέσεων.
Η τραγική κατάληξη του συλλαλητηρίου κατά του πρώτου Μνημονίου!
Ηταν 5 Μαΐου 2010. Η Ελλάδα διένυε τις πρώτες ημέρες του Μνημονίου. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο έμελλε να έχει την πιο τραγική κατάληξη, αυτή του θανάτου των υπαλλήλων της Marfin. Χρειάστηκε μία χούφτα ανεγκέφαλων να πυρπολήσει με μολότοφ πρώτα το κτίριο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ και μετά το υποκατάστημα της Μarfin για να επικρατήσει το χάος στο κέντρο της πόλης.
Μολότοφ
Η 32χρονη έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια και ο 36χρονος συνάδελφός τους Επαμεινώνδας Τσακάλης εγκλωβίστηκαν στο κτίριο της τράπεζας, όταν ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε με κοντάρια τις τζαμαρίες του ισογείου και εκτόξευσε στο εσωτερικό του υποκαταστήματος βόμβες μολότοφ.
Η φωτιά εξαπλώθηκε αμέσως, με τους εργαζομένους να τυλίγονται στους καπνούς αναζητώντας απεγνωσμένα διέξοδο. Κάποιοι πρόλαβαν να βγουν, κάποιοι άλλοι κατόρθωσαν να ανέβουν στην ταράτσα του κτιρίου περιμένοντας την άφιξη της Πυροσβεστικής.
Οι εικόνες από το φλεγόμενο κτίριο με τους υπαλλήλους να βρίσκονται στο μπαλκόνι και να μην μπορούν να αναπνεύσουν από τους καπνούς δύσκολα θα φύγουν από τη μνήμη των πολιτών, καθώς συγκλόνισαν το πανελλήνιο.
Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας καταδικάστηκαν τρία στελέχη της Marfin σε πολυετείς ποινές για το γεγονός πως στο υποκατάστημα της τράπεζας δεν υπήρχαν μέτρα πυροπροστασίας ή εκκένωσης του φλεγόμενου κτιρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου