Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Εκπαιδευτική άδεια με «βραχιολάκι» (;) στον Νίκο Ρωμανό

Συμπεριλαμβανομένης της φωτογραφικής διάταξης για τη χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας με «βραχιολάκι» στον Νίκο Ρωμανό κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι πλέον αποκλειστικά αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας είναι το συμβούλιο των φυλακών (στο οποίο συμμετέχει εισαγγελέας), ενώ η φοίτηση των κατάδικων και υπόδικων φοιτητών και σπουδαστών ΑΕΙ, που δεν θα λάβουν άδεια, μπορεί να γίνει με παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως. Η εκπαιδευτική άδεια με «βραχιολάκι» χορηγείται στους φοιτητές και τους σπουδαστές εφόσον έχουν με επιτυχία παρακολουθήσει το ένα τρίτο των μαθημάτων και των εργαστηρίων.
Για απόρριψη
Η σχετική αίτηση απορρίπτεται από το συμβούλιο μόνο με ειδική αιτιολογία, στην οποία μνημονεύονται συγκεκριμένα γεγονότα που προκύπτουν από τον πειθαρχικό φάκελο του κρατουμένου. Επισημαίνεται ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία απαραίτητη για τη χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας είναι η θετική εισήγηση του ανακριτή που έχει διατάξει την κράτηση. Αυτή η απαραίτητη προϋπόθεση καταργείται πλέον. Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση της πολιτικής εφαρμογής του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, το επονομαζόμενο «βραχιολάκι».

Συγκεκριμένα, στην πιλοτική εφαρμογή του συστήματος, η οποία έχει αρχίσει από τον Μάιο, εντάσσονται και υπόδικοι ή κατάδικοι φοιτητές και σπουδαστές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που εδρεύουν στη Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, στους οποίους χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση. Επιπλέον, εντάσσονται και υπόδικοι ή κατάδικοι που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: