Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

11/12/15

Νέα πρόκληση από την Τουρκία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα


Με μια προκλητική κίνηση αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία παρά τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει στα νότια σύνορα της, επιμένει είτε με παραβιάσεις και υπερπτήσεις είτε με παράνομες έρευνες όπως αυτή που εξήγγειλε σήμερα να συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα και να δοκιμάζει τις ανοχές της ελληνικής κυβέρνησης.

 
Σύμφωνα με την NAVTEX 1138/15  που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές το ερευνητικό σκάφος CESME που πριν μερικές ημέρες αλώνιζε το Αιγαίο  συνοδεία πολεμικού σκάφους, θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές και υδρογραφικές έρευνες  από 13-17 Δεκεμβρίου σε «τουρκικά χωρικά ύδατα και σε διεθνή χωρικά ύδατα».
 
Οι συντεταγμένες που αναφέρει όμως η τουρκική NAVTEX περιλαμβάνουν και δυο σημεία τα οποία εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το ένα σημείο είναι ανατολικά της Λήμνου και το άλλο σημείο μεταξύ του Αη Στράτη και της Λέσβου.
 
Οι ωκεανογραφικές - υδρογραφικές έρευνες δεν γίνονται βεβαίως επί του βυθού αλλά η Τουρκία εκδίδοντας δική της NAVTEX και χωρίς να ζητήσει όπως θα έπρεπε την έκδοση αναγγελίας από την Ελλάδα, ουσιαστικά «φρεσκάρει» την αμφισβήτηση της για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα.

Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια: