Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

22/12/15

Πως ο Σημίτης εξόρισε τους S-300 στην Κρήτη

Αποκαλύψεις σε σχέση με την ιστορία των πυραύλων S-300 περιέχονται στο βιβλίο του Κώστα Ν. Χατζηκωστή «Έξι Προεδρικά Πορτραίτα».

Στο βιβλίο παρατίθενται αποσπάσματα του συγκλονιστικού διαλόγου Κληρίδη – Σημίτη στην ιστορική συνάντηση τους στην Αθήνα,  αφού από την ημέρα της ανακοίνωσής της αγοράς των S-300 προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις, συνοδευόμενες από απειλές τόσο της Τουρκίας όσο και των συμμάχων της.
Όπως περιγράφει ο συγγραφέας, η ιστορία των S-300 είναι μια θλιβερή και πολυσήμαντη σελίδα της κυπριακής ιστορίας. Όταν πλησίαζε το τέλος της πρώτης θητείας και ήθελε δεύτερη θητεία, ο Γλαύκος Κληρίδης, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε πειστικό προεδρικό έργο για να μπορέσει να επανεκλεγεί. Δεν είχε πετύχει κάποια εξέλιξη, ούτε στο θέμα του Κυπριακού, ούτε στα εσωτερικά ζητήματα. Η διακυβέρνηση του συνέχιζε τη ρουσφετοκρατία και αναδείκνυε πιο προκλητικά την αναξιοκρατία. Οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν διευρυνθεί, οι κρατικοί λειτουργοί στο ευρύτερο δημόσιο τομέα είχαν αυξηθεί κατά χιλιάδες και ουσιαστικά είχαν μπει οι βάσεις για τα μετέπειτα δημοσιονομικά προβλήματα της Κύπρου. Γι’ αυτό και έκρινε ότι έπρεπε να βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία πάνω στην έλευση των S-300.

Για τη συνέχεια SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια: