Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

18/12/15

Ουκρανία: Εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα

Για «υποστήριξη των αυτονομιστών» - Καταδικάζει η Διεθνής Αμνηστία
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας τέθηκε εκτός νόμου με απόφαση της ουκρανικής Δικαιοσύνης με την κατηγορία ότι προσέφερε υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές. Έντονες επικρίσεις από τη Διεθνή Αμνηστία.
Δικαστήριο του Κιέβου έλαβε την απόφαση κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2014, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους φιλοδυτικούς.
«Το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης [...] και απαγόρευσε κάθε δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος» στην ουκρανική επικράτεια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του διοικητικό δικαστήριο του Κιέβου.

Το ΚΚ Ουκρανίας, το οποίο -για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της χώρας- δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καμία έδρα στη Βουλή στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2014, δεν θα μπορεί πλέον να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση.

Η απόφαση αυτή «είναι παράνομη», δήλωσε ο Πέτρο Σιμονένκο, πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ουκρανίας. «Θα αγωνιστούμε. Θα εφεσιβάλουμε την απόφαση και προετοιμαζόμαστε να υποβάλουμε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, πρόσθεσε ο Σιμονένκο.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε με έντονο τρόπο την απόφαση της ουκρανικής Δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι».

Η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογράμμισε ότι η απόφαση «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο» και προσέθεσε ότι «με αυτή τη χειρονομία, η Ουκρανία πισωγυρίζει και δεν προχωράει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και του μεγαλύτερου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Τζον Νταλχούισεν, επικεφαλής της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, επισήμανε σε γραπτή ανακοίνωση της οργάνωσης ότι η απόφαση αυτή «μπορεί να θεωρείται από τους απολογητές της ένας τρόπος αντιμετώπισης των επιβλαβών απομειναριών του σοβιετικού παρελθόντος», αλλά «έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα καθώς καταφεύγει στην ίδια μέθοδο δρακόντειων μέτρων με στόχο την κατάπνιξη κάθε διαφωνίας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει τον Μάιο σειρά νόμων που απαγορεύουν πλήρως την «κομμουνιστική και τη ναζιστική προπαγάνδα» στη χώρα, περιλαμβανομένων όλων των σοβιετικών συμβόλων και τοπωνυμίων που απαντώνται ακόμη ευρύτατα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Οι νόμοι αυτοί είχαν προβληθεί από το Κίεβο ως προσπάθεια οριστικής ρήξης με το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας, τη στιγμή που οι ουκρανικές αρχές έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες με φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας-μια σημαντική μερίδα των οποίων είναι νοσταλγοί της ΕΣΣΔ. 

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 9.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο του 2014. Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν κατηγορήσει επανειλημμένα από την έναρξη του πολέμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας ότι συνεργαζόταν ενεργά με τους αντάρτες.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: