Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ...

Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται σε Μέση Ανατολή - Ιράκ - Συρία και καταλήγοντας σημειώσαμε ότι Τούρκοι πολιτικοί και επιτελείς έχουν κατεβάσει τους τόμους και τους χάρτες της Συνθήκης των Σεβρών, γιατί οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν την Τουρκία σε μια κατάσταση, που θα υποχρεωθεί, στην καλύτερη γι' αυτήν περίπτωση, να αναγνωρίσει αυτονομία στους Κούρδους του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, κάτι που πιθανόν να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες αυτονομίες!
Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν κάποια πολύ σημαντικά πράγματα στη Συρία και στο Ιράκ, που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει επί της αρχής να αποκλείσουν την Τουρκία από αυτά που θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα για τη Συρία (και για το Ιράκ), κάτι που προοιωνίζεται ότι η επόμενη χώρα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις είναι η ίδια η Τουρκία.


Για να κατανοήσουμε τις γεωπολιτικές ισορροπίες, τον συσχετισμό δυνάμεων και τη στάση ΗΠΑ και Ρωσίας απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει καταρχάς να σημειώσουμε την ανακοίνωση που έγινε μόλις προχθές από το γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την οποία ο δεύτερος τη τάξει της υπερδύναμης ζητεί από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή της Μοσούλης και την επικράτεια του Ιράκ.
Επίσης, να σημειώσουμε τις εξελίξεις που παρατηρούνται στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, όπου ακούγονται πλέον δυνατές φωνές που επικρίνουν την Τουρκία, γιατί στην περίπτωση του ρωσικού Su-24 δεν ακολούθησε την πολύ πιο ήπια πρακτική που ακολουθεί το ΝΑΤΟ για αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο νατοϊκών χωρών, φωνές που δείχνουν ότι η θέση της Τουρκίας στη συμμαχία δεν είναι αυτή που υπολόγιζε και θα ήθελε.
Να περάσουμε τώρα στα ρωσοτουρκικά. Η Τουρκία έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο να μην αποκλειστεί από τις δυνάμεις οι οποίες θα καθορίσουν το σχήμα και τη μορφή που θα λάβει η Συρία την επόμενη ημέρα. Παρεμπιπτόντως, όλα δείχνουν ότι την επόμενη ημέρα η Συρία θα είναι μια ομοσπονδία με τέσσερα ομόσπονδα κράτη, ένα των Δρούζων, ένα των σουνιτών, ένα των αλαουιτών και ένα των Κούρδων.
Για να μπορεί η Τουρκία να επηρεάσει τις εξελίξεις και να είναι ανάμεσα στις δυνάμεις εκείνες που θα χαράξουν το μέλλον της Συρίας επιδιώκει να κρατήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον δύο περιοχών ομάδες ένοπλων Τουρκομάνων και ομάδες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Οι περιοχές αυτές είναι εκείνη του Μπαγίρμπουτζακ, όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό μαχητικό στις 24 Νοεμβρίου, και η άλλη είναι αυτή που βρίσκεται βορείως του Χαλεπίου και μεταξύ του κουρδικού καντονιού του Αφρίν και δυτικά του ρου του Ευφράτη ποταμού.
Την πρώτη περιοχή την έχει χάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου, αφού οι Ρώσοι όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά ενέτειναν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, διευκολύνοντας έτσι την προέλαση του συριακού στρατού.
Οσον αφορά τη δεύτερη, για την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν αλλά και ο Νταβούτογλου δήλωσαν ότι ο έλεγχός της από τον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τους ένοπλους Τουρκομάνους αποτελεί κόκκινη γραμμή και πως η Τουρκία επιφυλάσσεται να επέμβει στρατιωτικά, αν επιχειρήσει να την ελέγξει οποιαδήποτε άλλη δύναμη, παραθέτουμε τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε κλειστή συνεδρίαση της ρωσικής Βουλής. Ο Σοϊγκού, λοιπόν, ο οποίος ασφαλώς γνωρίζει τα περί κόκκινης γραμμής και τη δέσμευση της Τουρκίας να επέμβει, δήλωσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως χρονικών ορίων, έως ότου ο συριακός στρατός ελέγξει την περιοχή που φθάνει στον Ευφράτη ποταμό.
Για να καταδείξουμε τη σημασία των παραπάνω, να σημειώσουμε ότι η Τουρκία, που έχει μετακινήσει άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλες μάχιμες μονάδες στα σύνορα με την εν λόγω περιοχή, για να κάνει πράξη την απειλή της και να εισβάλει στη Συρία, μέχρι στιγμής παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις και τις απειλές της Ρωσίας, με τις ΗΠΑ να παίζουν ρόλο χειρότερο από αυτόν του Πόντιου Πιλάτου.
Τέλος, την εικόνα συμπληρώνει η ευθεία απειλή του Πούτιν, ενώπιον
εκατοντάδων δημοσιογράφων, ο οποίος είπε ότι αν τουρκικά αεροσκάφη παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Συρίας, θα πέσουν πάνω σε βλήματα των S-400 που έχουν εγκατασταθεί στη Συρία.
Οσον αφορά τον λόγο για τον οποίο έχουν κατεβεί οι χάρτες της Συνθήκης των Σεβρών, οι Τούρκοι ξέρουν ότι μετά τη Συρία σειρά έχει η Τουρκία. Απλά πράγματα...
Σάββας Καλεντερίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: