Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Επί Σαμαρά η έγκριση για την αγορά των 15 Σινούκ

Το πράσινο φως για την απόκτηση 10+5 μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων Σινούκ από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού έδωσε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε διά περιφοράς. Το κόστος της προμήθειας ανέρχεται στα 120.000.000 δολάρια και η ένταξή τους στις Ενοπλες Δυνάμεις σε μερικούς μήνες θα συμβάλει στην αύξηση των δυνατοτήτων του Στρατού, ιδίως σε επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου.
Τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αποδεσμευτεί και η πρώτη προκαταβολή ύψους 23.000.000 δολαρίων, προκειμένου να «τρέξει» η διακρατική σύμβαση της πώλησης των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων. Στην τελική συμφωνία, που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ και υπογράφηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, οι Αμερικανοί δεσμεύονται ότι για δύο χρόνια θα αναλάβουν την εργοστασιακή και την τεχνική υποστήριξη των Σινούκ χωρίς επιπλέον κόστος, πέραν των 120.000.000 δολαρίων, ενώ προβλέπεται σε δεύτερη φάση η παράδοση άλλων πέντε Σινούκ, επίσης χωρίς να δοθούν επιπλέον χρήματα.
Το πρόγραμμα των μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων δεν είναι καινούργιο. Από το 2013, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, γίνονται συζητήσεις με τις ΗΠΑ προκειμένου να παραχωρήσουν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού μεταχειρισμένα Σινούκ στον Ελληνικό Στρατό. Μάλιστα, επρόκειτο δοθούν πριν από περίπου δύο χρόνια, αλλά οι Αμερικανοί αποφάσισαν τότε να δώσουν τα διαθέσιμα 10 ελικόπτερα σε τρίτη χώρα. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι με την παράδοσή τους θα ενισχυθούν οι αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις, καθώς τα ήδη υπάρχοντα Σινούκ έχουν «γράψει» πολλές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: