Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

9/12/15

Ψήφισμα Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Πόπη Παπαγεωργίου 
Αν και κάποιος θα πίστευε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων έχουν... ξεχαστεί από το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει δεσμούς με τον Πόντο, και ενώ το θέμα δεν είναι στην τρέχουσα επικαιρότητα, πρωτοβουλίες όπως αυτή των δικηγόρων Βασίλη Ασημακόπουλου και Δημήτρη Μπελαντή, συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.


Οι δύο σύμβουλοι του Δικηγορικού Συλλόγου κατέθεσαν πρόσφατα στο Διοικητικό Συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος για διεθνοποίηση του ζητήματος της ποντιακής γενοκτονίας, η οποία υιοθετήθηκε.
Το ψήφισμα κάνει λόγο για υπονόμευση αποφάσεων του Κοινοβουλίου, και μεταξύ άλλων καλεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές να εισηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την υιοθέτηση ψηφίσματος για την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Κεμαλικού Ολοκαυτώματος των Λαών της Μικράς Ασίας. Ανάλογη κίνηση ζητούν οι νομικοί και από τους Έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων.
Όπως δήλωσε στο pontos-news.gr o Δημήτρης Μπελαντής (φωτο), σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν την πρότασή τους όχι λόγω καταγωγής ή επειδή συνδέονται με κάποιο τρόπο με την περιοχή του Πόντου. «Αφορμή για να καταθέσουμε την πρότασή μας ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Πρόκειται για την πολιτική μας προσέγγιση και δεν έχει να κάνει με την καταγωγή μας», είπε.
Όταν τον ρωτήσαμε εάν νομικά θεωρεί ότι οι Πόντιοι έπεσαν θύματα γενοκτονίας και όχι εθνοκάθαρσης, ο Δ. Μπελαντής απάντησε: «Θεωρούμε ότι ήταν διωγμός μιας κοινότητας, και ως ζήτημα δεν πρέπει να υποβαθμίζεται από κανέναν».
http://www.pontos-news.gr/article/144396/psifisma-dikigorikoy-syllogoy-athinon-gia-diethnopoiisi-tis-genoktonias-ton-pontion

Δεν υπάρχουν σχόλια: