Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Απέσυραν άρον-άρον το παράλληλο πρόγραμμα


Φρένο στο πολυδιαφημισμένο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης βάζουν οι νέες απαιτήσεις που εγείρει το κουαρτέτο των δανειστών, το οποίο ζητεί την πλήρη κοστολόγηση των παρεμβάσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, απειλώντας -σε αντίθετη περίπτωση- με πάγωμα της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Στις αρχές Ιανουαρίου θα κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή το «παράλληλο πρόγραμμα», αφού προηγουμένως επικαιροποιηθεί και κοστολογηθεί πλήρωςΑπό την πλειάδα μέτρων που περιλαμβάνονται στο «παράλληλο πρόγραμμα» έχουν κοστολογηθεί μόνο μερικά εξ αυτών, το ύψος των οποίων αγγίζει τα 115 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία μεγάλη επικοινωνιακή ήττα του Μαξίμου, που βλέπει την πρώτη δέσμη μέτρων που υιοθετεί -έπειτα από την υπογραφή του 3ου Μνημονίου- προκειμένου να ενισχύσει τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να πέφτει στα βράχια. 



Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα αποτέλεσε τη «σημαία» της κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Πέραν της ουσίας του προς ψήφιση νομοσχεδίου, οι Θεσμοί φέρονται να είναι ενοχλημένοι και από το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν για την κατάθεσή του στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το πρόγραμμα το οποίο αποβλέπει στην αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει η 5ετής λιτότητα, θα κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή μετά τις γιορτές, αφού προηγουμένως επικαιροποιηθεί και κοστολογηθεί και θα γίνει νόμος του κράτους εφόσον προηγουμένως εγκριθεί από τους θεσμούς.

Εξάλλου, η έλλειψη της σχετικής έκθεσης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δίνοντας το έναυσμα στην κυβέρνηση να κάνει λόγο για «τρόικα εσωτερικού» που ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις των Βρυξελλών.

Έπειτα από τη νέα αναδίπλωση της κυβέρνησης, το EWG ενέκρινε το απόγευμα της Πέμπτης την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: